Nederland in de Europese krant | Eerste debat kabinet-Schoof “moddergevecht”, Oranje in kwartfinale EK, Shell blaast bouw biodieselfabriek Rotterdam af

Brusselse Nieuwe leest voor u de Europese kranten. Deze week vond het eerste Tweede Kamerdebat plaats met kersverse premier Schoof en dat verliep minder soepel dan gehoopt. In het voetbal daarentegen doet Nederland het goed; ons land staat voor het eerst in zestien jaar weer in de kwartfinale van het EK. Verder heeft Shell de bouw van een biodieselfabriek “tijdelijk gepauzeerd” ten gunste van meer olie- en gasprojecten.

3 min. leestijd

Nog geen twee dagen na de beëdiging van het nieuwe kabinet, waar de bewindslieden nog lachend naast elkaar stonden, lijken ze elkaar al niet meer uit te kunnen staan. Het eerste debat verliep “chaotisch” en leek meer op een “moddergevecht”, aldus de buitenlandse media. Op het EK lijkt het na een de lastige groepsfase juist beter te gaan. Oranje herpakte zich tijdens de wedstrijd tegen Roemenië en is door naar de kwartfinale. Als laatste stopt Shell “tijdelijk” de bouw van een nieuwe fabriek voor groene vliegtuigbrandstof en biodiesel in Rotterdam. Het lijkt er sterk op dat Shell weer meer ziet in nieuwe olie- en gasprojecten.

“Moddergevecht”

Op de tweede dag van het debat over het eerste kabinet-Schoof brak chaos uit in de Tweede Kamer. Geert Wilders, leider van de PVV, bekritiseerde Schoof omdat hij volgens hem niet krachtig genoeg reageerde op aanvallen tegen PVV-ministers Marjolein Faber en Reinette Klever. Na een omstreden tweet van PVV-vicepremier Fleur Agema over hoofddoeken, werd zelfs een crisisoverleg gehouden.

Dit ontging ook de buitenlandse media niet. Onder andere de Vlaamse krant De Morgen noemde het eerste debat van de nieuwe regering een “chaotisch moddergevecht”.

Oppositiepartijen reageerden geschokt op het interne conflict. CDA-leider Henri Bontenbal en ChristenUnie-fractievoorzitter Mirjam Bikker veroordeelden Wilders’ acties. Rob Jetten (D66) betwijfelde Schoof’s gezag over de coalitie.

De situatie escaleerde verder toen VVD-leider Dilan Yeşilgöz opriep tot het nemen van verantwoordelijkheid. “Dat geldt voor de heer Wilders, die ongetwijfeld achter de tweet van mevrouw Agema zit,” stelde ze. Hierop beklaagde Wilders zich over “vuile beschuldigingen”, wat het debat verder de afgrond in deed storten.

Kwartfinale

Zo zorgelijk als de start van het nieuwe kabinet verloopt, zo blij zijn ze in de voetbalwereld nu Nederland voor het eerst in zestien jaar de kwartfinale van het EK voetbal bereikt heeft. Een verbazend resultaat na de matige groepsfase, stelt ook de Franse krant Le Monde.

In de wedstrijd tegen Roemenië, die Nederland met 3-0 won, lijkt het elftal zich namelijk herpakt te hebben. Donyell Malen, eerder ongelukkig met een eigen doelpunt tegen Oostenrijk, scoorde twee keer. Zo lijkt het erop dat Nederland de ambities levend houdt. Of Oranje het volhoudt, zal vanavond blijken, wanneer Nederland tegen Turkije speelt in Berlijn.

Meer olie en gas

Shell stopt tijdelijk de bouw van een grote biodieselfabriek in Rotterdam vanwege “technische problemen”. De nieuwe fabriek, die een van Europa’s grootste moest worden, zou afval omzetten in groene vliegtuigbrandstof en biodiesel. Dit schrijft de Britse krant The Guardian.

De luchtvaartindustrie, verantwoordelijk voor 3% van de wereldwijde CO2-uitstoot, blijft een van de moeilijkste sectoren om koolstofvrij te maken. Deze nieuwe tegenslag volgt op de annulering van een ander groene brandstofproject van Shell in Singapore vorig jaar.

Shell heeft daarnaast aangekondigd dat het zijn focus zal verleggen naar meer winstgevende olie- en gasprojecten, mede ingegeven door de stijgende wereldwijde energieprijzen na de invasie van Oekraïne door Rusland. Hiermee lijkt het er sterk op dat het bedrijf haar groene investeringsplannen op een lager pitje zet.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie