Nederland in de Europese krant | Boerenprotesten, getijdenpark Rotterdam en grensoverschrijdend gedrag in de media

Brusselse Nieuwe leest voor u de Europese kranten. Deze week lezen we over de boerenprotesten, een Rotterdams getijdenpark dat hoge ogen gooit en de onthullingen over grensoverschrijdend gedrag bij de publieke omroep.

3 min. leestijd

Europa staat “op zijn kop” van de boerenprotesten. Overal hangen plaatsnaamborden en vlaggen andersom. Dat symbool vindt zijn oorsprong in Nederland, waar boze boeren een paar jaar gelden al begonnen te protesteren met omgekeerde vlaggen. Ook was er deze week aandacht voor Nederlands waterbeleid in Rotterdam, waar ze in Engeland graag wat van willen opsteken. Verder riepen de onthullingen over grensoverschrijdend gedrag bij Nederlandse media ook geschokte reacties op in België.

Omgekeerde vlaggen  

Uiteraard ging het deze week veel over de boeren. Zo ook in Frankrijk, waar de protesten deze week tot het kookpunt kwamen. Waar komt die boerenwoede eigenlijk vandaan? De Franse krant Le Monde onderzocht hoe de boerenprotesten van de afgelopen tijd tot stand kwamen en kwam daarbij uit in Nederland.

Het begon allemaal bij ons, volgens de Franse krant, nadat de Raad van State in 2019 had besloten dat de stikstofaanpak in Nederland onvoldoende was. Dat leidde in de jaren daarop tot grootschalige protesten van boeren die bang waren hun bedrijf te verliezen.

De omgekeerde vlag werd een verzetssymbool, dat uiteindelijk oversprong naar Frankrijk en andere lidstaten. Daar zijn de boeren overigens niet boos om de stikstofaanpak, maar wel over de dalende inkomsten, hoge buitenlandse concurrentie en te ingewikkelde regels.

In Brussel is men nu hard op zoek naar oplossingen om de rust op het Europese platteland weder te laten keren. De inzet op natuurbescherming van de afgelopen jaren lijkt daarbij nu het onderspit te delven.

Nederland waterland

De Britse krant The Guardian brengt deze week een kleine ode aan de Keilehaven in Rotterdam. Deze ooit “sombere industriële haven” is de afgelopen jaren veranderd in een getijdenpark dat de stad beschermt tegen overstromingen. Ook kan de natuur er vrijuit haar gang gaan.

De Keilehaven zit ingenieus in elkaar. Rotterdam hoopt met het pet park – gebouwd met gerycled materiaal en inheemse planten – een antwoord te bieden op de klimaatcrisis waar de stad voorstaat. Vooral het hoge water, dat in Rotterdam “van alle kanten komt”, zorgt voor steeds meer problemen, zoals afgelopen jaar met storm Pia.

Nederland heeft de afgelopen jaren veel geld geïnvesteerd in het “ruimte voor de rivier”-project. Hierdoor lijken we ontsnapt te zijn aan de ergste overstromingsschade, iets wat in Groot-Brittannië niet kunnen zeggen.

Grensoverschrijdend gedrag

Het nieuws over seksisme, racisme, intimidatie en discriminatie bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) heeft ook onze zuiderburen bereikt. De Belgische krant De Morgen bespreekt de resultaten van de onderzoekscommissie naar grensoverschrijdend gedrag die deze week haar eindrapport publiceerde. En die zijn behoorlijk indringend: De commissie-Van Rijn concludeert dat zo’n driekwart van de medewerkers van het Hilversumse mediapark te maken heeft gehad met grensoverschrijdende gebeurtenissen. De incidenten variëren van matig tot zeer ernstig.

De aanleiding voor het onderzoek waren de meldingen die vorig jaar naar buiten kwamen over Matthijs van Nieuwkerk, presentator van de talkshow De Wereld Draait Door. De combinatie van korte contracten, hoge werkdruk en een ongezonde hiërarchie zorgden ervoor dat vooral leidinggevenden zich misdroegen tegenover ondergeschikten. Zeker wanneer dit (jongere) vrouwen betrof, of mensen van kleur.