We streamen, downloaden en posten erop los: de Europeaan maakt meer gebruik van het internet dan ooit tevoren. En daar zucht en puft de Europese internet-infrastructuur onder. Voor Brussel staat het uitrollen van een dichter en sneller Europees internetwerk dan ook hoog op de agenda.
Nederland is voorstander van zo’n Europees plan voor internet-infrastructuur. Ons land zet dan ook zelf al volop in op de digitale toekomst. Zo beschikte eind 2021 meer dan 99 procent van de Nederlandse huishoudens over een snelle, vaste verbinding van ten minste 100 megabyte per seconde. Minstens 90 procent had tegen 2022 zelfs al een glasvezelverbinding die nog eens tien keer zo snel is. Ook is er in het grootste deel van Nederland al 5g-bereik. Daarmee is Nederland op het vlak van digitale connectiviteit de op één na beste leerling van de Europese klas.
Wirwar
Maar binnen de EU lijken de investeringen in internet-infrastructuur door telecombedrijven niet snel genoeg op gang te komen om de almaar stijgende vraag bij te houden. Volgens de Europese Commissie komt dat doordat er binnen de EU een wirwar aan vergunningsprocedures bestaat voor de verdere uitbouw van de internet-infrastructuur. Daarnaast zouden er ook onvoldoende centrale informatiepunten bestaan voor investeerders.
Een nieuw voorstel van de Europese Commissie, de zogeheten Gigabit Wet, moet daar verandering in brengen. Door vereisten en vergunningen voor internet-infrastructuur meer gelijk te trekken, zou de Europese digitale transitie in een stroomversnelling moeten komen. Volgens de Commissie zou het kostenefficiënter maken van deze procedures op de lange termijn zelfs 14,5 miljard euro opleveren.
Gemeenten buitenspel
Het Nederlands kabinet is over het algemeen positief over dit plan, maar heeft ook kritiek. Zo zou onze regering niets voelen voor het idee dat een glasvezelverbinding verplicht wordt voor alle nieuwe gebouwen. De Commissie zou willen dat een bouwvergunning pas werd gegeven als aan die verplichting is voldaan. Dat gaat te ver voor het kabinet: de keuze voor een glasvezelkabel moet vrij blijven.
Nog kribbiger wordt onze regering van het idee om de Commissie het laatste woord te geven over vergunningen voor internet-infrastructuur. In het Commissievoorstel staat dat de Commissie zelf kan bepalen om internet-infrastructuur vrij te stellen van andere regionale vergunningen. Nederland vindt het veel te ver gaan dat de eigen gemeenten en provincies hiermee buitenspel gezet kunnen worden.