NAVO-leiders willen robuuste defensie-industrie

1 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Nadat de Europese Commissie plannen presenteerde om de defensie-industrie een zetje in de rug te geven, wil de NAVO nu ook stappen zetten. Dat besloten de leiders op de NAVO-top in Washington, waar leiders van NAVO-landen bij elkaar komen om het 75-jarige bestaan van de militaire alliantie te vieren.

“Een robuuste defensie-industrie is onmisbaar om Rusland af te schrikken en Oekraïne te blijven steunen”, zegt de NAVO. Zoals ook in de Europese plannen staat, willen de leiders binnen de NAVO meer samen inkopen doen (dat is goedkoper), maar ook meer investeren in productiefaciliteiten.

In januari beloofde de NAVO al 1000 Patriot-raketten in te kopen. Ook is er besloten 700 miljoen uit te geven aan zogeheten Stinger-luchtafweerraketten.

NAVO-landen, en vooral de EU-landen, hebben moeite de productiecapaciteit op te schroeven om Oekraïne van genoeg wapens en munitie te voorzien. Wapenproducenten zijn huiverig om zomaar extra fabrieken te bouwen zonder investeringen van regeringen en verzekeringen van langdurige aankopen. Mocht de oorlog snel tot een einde komen, dan hebben ze voor niets miljoenen geïnvesteerd in een nieuwe fabriek.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief Veiligheid & Defensie

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie