NAVO beklemtoont dat ze Oekraïne steunt tot het bittere eind

Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra zit samen met zijn NAVO-collega’s in Boekarest. Daarbij is er vooral aandacht voor de koude winter die Oekraïne te wachten staat nu Rusland het op de energie-infrastructuur heeft gemunt.

3 min. leestijd
Vilnius, Lithuania – February 16 2022: Flag of NATO, European Union and Ukraine waving together in the sky

De keuze om deze NAVO-bijeenkomst in de Roemeense hoofdstad te houden is van grote symbolische waarde. In 2008 spraken de ministers van Buitenlandse Zaken hier voor het eerst uit dat Oekraïne en Georgië op de lange termijn lid mogen worden van de NAVO. President Poetin zal dat opvatten als een zware provocatie. Hij vindt immers dat de NAVO niets te zoeken heeft in zijn achtertuin. 

Vijftien jaar later benadrukt de secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg nogmaals dat de alliantie zich pontificaal achter Oekraïne schaart: “Wij zullen hen blijven steunen zolang dat nodig is. Wij gaan niet terugdeinzen.” Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra zei na afloop van de eerste dag dat die bijeenkomst beëindigd was “met een goed gevoel van saamhorigheid”. Volgens hem waren de ministers “zeer expliciet in het herbevestigen van de steun aan Oekraïne”.

Barre winter

Stoltenberg beklemtoont dat Rusland het nu gemunt heeft op de Oekraïense energie-infrastructuur. Daarmee maakt Poetin volgens Stoltenberg “van de winter een wapen” en stelt de Russische president Oekraïners voor de keuze “om te bevriezen of te vluchten”. 

De NAVO gaat daarom haar steun uitbreiden door ook brandstof en generatoren op te sturen die de Oekraïners door de barre winter moeten helpen. “We zullen Oekraïne helpen bij het herstellen van de energie-infrastructuur en het beschermen van zijn bevolking. Ook blijven we Oekraïne beslist steunen bij de langetermijninspanningen voor de naoorlogse herstelwerken en hervormingen”, valt te lezen in een verklaring van de NAVO-ministers.

Daarnaast hebben de ministers van Buitenlandse Zaken nogmaals benadrukt dat Oekraïne zelf mag beslissen of het wil toetreden tot de Europese Unie. “Maar op dit moment ligt de focus vooral op het bieden van onmiddellijke steun bij het verdedigen”, aldus Stoltenberg.

Uitbreiding

Vandaag zullen ook NAVO-partners Bosnië en Herzegovina, Georgië en Moldavië aanwezig zijn bij de bijeenkomst. Dat is volgens Hoekstra een duidelijk signaal: de NAVO neemt de stabiliteit op het Europees continent serieus. Ook als het over landen gaat die nog geen deel uitmaken van de alliantie.

Gisteren mochten de aankomende NAVO-leden Finland en Zweden dan weer op visite komen. Hoekstra vindt het belangrijk dat deze landen toetreden tot de NAVO en hij heeft er bovendien meer dan vroeger vertrouwen in “dat er op dat gebied vorderingen gemaakt zullen worden”. Eerder had Hongarije hierover zijn veto uitgesproken in een poging dit als troefkaart te gebruiken bij de onderhandelingen met Brussel over het coronageld. Maar vorige week verklaarde premier Orbán plots dan toch dat het Hongaarse parlement de toetreding van Finland en Zweden begin volgend jaar zal goedkeuren. Nu is het enkel nog afwachten of Turkije zijn veto intrekt.

In de marge heeft onze minister van Buitenlandse Zaken overigens van de trip naar Boekarest gebruik gemaakt om het met zijn Roemeense collega’s te hebben over de toetreding van Roemenië tot de Schengenzone. Nederland is immers de laatste lidstaat die dat blokkeert. Maar Hoekstra zegt daar nu “een goed gesprek” over gehad te hebben. “Die gesprekken gaan we vandaag verderzetten en ik heb er vertrouwen in dat we een constructieve oplossing gaan vinden”, aldus onze minister van Buitenlandse Zaken.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie