Nadert de Europese Centrale Bank eindstation renteverhogingen?

De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogde de rente met 0,25 procentpunt. Daardoor lijken de renteverhogingen af te remmen.

2 min. leestijd
(Bron foto: EP Multimedia)

“De inflatievooruitzichten blijven te lang te hoog”, vat ECB-voorzitter Christine Lagarde het kort en krachtig samen. Volgens de Franse is het dan ook absoluut noodzakelijk om de rente nogmaals te verhogen. Deze keer met 0,25 procentpunt weliswaar. “Laat me duidelijk zijn: we drukken nog niet op de pauzeknop. We hebben nog een lange weg te gaan.”

En toch valt het op: 0,25 procentpunt is heel wat minder dan we de jongste maanden van de ECB gewend waren. Sinds de centrale bank vorige zomer begon met haar agressieve renteverhoging was dit altijd met 0,5 of 0,75 procentpunt. In de tussentijd is de rente zes keer zo hoog geworden. Nog nooit sinds het bestaan van de euro joeg de ECB de rente zo agressief de lucht in.

Succes

Lagarde vertelt dat er een goede reden is waarom de renteverhoging nu slechts 0,25 procent bedraagt: het rentebeleid van de ECB lijkt te werken. Daarbij verwijst ze naar een recent ECB-onderzoek waaruit blijkt dat banken minder makkelijk leningen verstrekken. En dat is precies waar de ECB op uit is: doordat er minder geld de economie in vloeit, moet de inflatie ook afkoelen.

“We zien dus dat de overdracht van ons monetair beleid naar de banken werkt”, stelt de ECB-voorzitter. “We moeten wel nog afwachten of de volgende stap, of ons beleid van de banken doorwerkt op de rest van de economie, ook zal werken.”

Gemengde signalen

Vooralsnog geven de inflatiecijfers gemengde signalen af. Eurostat berekende dat de inflatie ten opzichte van vorige maand weer met 0,1 procentpunt steeg naar 7 procent. Wanneer energie en voedsel, producten waarvan de prijs sterk schommelt, weggelaten worden, is de inflatie dan weer iets gedaald in vergelijking met vorige maand. 

Desondanks blijft het verontrustend dat ook zonder die volatiele producten de inflatie veel te hoog blijft. De hoop dat de prijzen enkel tijdelijk de lucht in schoten door de energiecrisis, lijkt dus ijdel. De inflatie blijkt hardnekkiger dan de ECB initieel had verwacht. 

Toch beginnen de markten ondertussen volop te speculeren dat het eindstation in zicht is voor de ECB haar renteverhogingen. “Dit besluit van de ECB is een duidelijk signaal dat het einde van de cyclus in zicht is”, schrijft Carsten Brzeski, hoofdeconoom van ING. “In de huidige economische omgeving laten de renteverhogingen zich met vertraging voelen, is er onrust in de bankensector en geringe economische groei door de aanhoudende inflatie. De ECB moet hierdoor voorzichtigere stappen gaan maken.”