Ministerraad in spoedzitting bijeen na Russische invasie

1 min. leestijd
Moscow, Russia – March 31, 2008. Russian traditional nested dolls – matryoshka. Some dolls have a portrait of V. V. Putin, the Russian president. Dolls are on sale as souvenirs for tourists.

In Den Haag is een ingelaste vergadering van de ministerraad begonnen. Premier Rutte heeft de meest betrokken ministers bijeengeroepen om te overleggen over de Russische aanval op Oekraïne.

Voorafgaand veroordeelde Rutte de aanval die vanochtend vroeg begon: “Hiervoor is één land, hiervoor is één persoon verantwoordelijk. Het land is Rusland. De persoon is Vladimir Poetin. Dit kan niet zonder gevolgen blijven. De reactie zal heel stevig zijn. Vanuit de hele wereld”. 

Minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken sprak van ‘een oorlogsdaad waarvoor Rusland een zware prijs zal betalen’.

Harde Europese sancties aanstaande

Later vandaag komen de Europese staats- en regeringsleiders in een spoedzitting bijeen. Op tafel ligt een pakket economische en politieke sancties tegen Rusland. Volgens een verklaring van de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen gaat het onder meer om een handelsembargo voor technologische goederen en het afsluiten van Rusland van het Europese betalingsverkeer.

“Het doelwit van Rusland is niet alleen de Donbas. Het doelwit is niet alleen Oekraïne. Het doelwit is de stabiliteit in Europa”, zei Von der Leyen. De Europese Unie houdt Rusland daarvoor verantwoordelijk.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie