Bij aankomst benadrukt minister Veldkamp de noodzaak van verdere actie tegen Rusland: “We werken hard aan het vijftiende sanctiepakket tegen Rusland. Daar blijft Nederland ook stevig op hameren.”
Russische schaduwvloot aanpakken
Veldkamp licht toe: “We kijken naar zaken als energiebedrijven in Rusland en de zogeheten ‘schaduwvloot’, olietankers die in Rusland rondvaren. We willen de sancties verder doorzetten, beter uitvoerbaar en effectiever maken.”
De ‘schaduwvloot’ waar Veldkamp naar verwijst, is een groep olietankers die Rusland inzet om westerse sancties te omzeilen. Deze vloot bestaat uit oudere aangekochte schepen, tankers met onduidelijke eigendomsstructuren en vaartuigen die hun gps-trackers uitschakelen. Zo kan Rusland olie vervoeren en verkopen zonder de opgelegde prijsplafonds te respecteren.
Nederlandse ambitie
Veldkamp vindt dat Nederland het voortouw moet nemen. Hij kondigt een ambitieus Nederlands initiatief aan: “Ik wil volgend jaar een conferentie in Nederland organiseren over de naleving van de sancties, niet alleen over sancties tegen Rusland, maar ook ruimer dan dat. Tijdens die conferentie kunnen we zien wat we hebben geleerd en wat we kunnen verbeteren.”
Hij benadrukt de unieke positie van Nederland in dit vraagstuk: “Door de aard van de Nederlandse economie, zeer open met een belangrijke distributierol, zijn de effecten van Europese sancties in Nederland erg voelbaar. Juist in Nederland zie je veel sneller wat sanctiewetgeving in de praktijk betekent en tegen welke nalevingsproblematiek je aanloopt.”
Zo informeerde minister Sophie Hermans (Klimaat) onlangs de Tweede Kamer over een onverwachte stijging in de import van Russisch vloeibaar gas (lng) via de Gate Terminal in Rotterdam. In het derde kwartaal van 2024 verdubbelde het aantal Russische lng-schepen. Dit bleek een onbedoeld gevolg van het 14e EU-sanctiepakket, dat de doorvoer van Russisch lng naar landen buiten de EU verbiedt, maar niet de import in de EU zelf. Hierdoor verplaatsen lng-stromen zich. Gas dat voorheen werd doorverkocht aan niet-EU-landen, komt nu in de EU terecht.
Iraanse sancties
Veldkamp zei ook dat de EU-ministers zullen besluiten om extra sancties aan Iran op te leggen. Die komen er omdat Iran korteafstandsraketten aan Rusland heeft geleverd, die ingezet kunnen worden in Oekraïne.
Wat betekent het Europese beleid op de oorlog in Oekraïne voor Nederland? Iedere twee weken krijg je een update van redacteur Yves Lacroix. Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief Veiligheid & Defensie.