Minister Hanke Bruins Slot: “Eerste schadeclaims Oekraïners zijn binnen”

Rusland moet berecht worden voor de oorlog in Oekraïne. Dat vindt Oekraïne zelf, maar ook Nederland en 43 andere landen. Maandag werd de eerste stap gezet. De opening van een schaderegister om de stand van zaken op te maken.

3 min. leestijd

Oekraïners kunnen vanaf nu schadeclaims indienen bij een speciaal register om gecompenseerd te worden voor de schade die ze leden door de Russische invasie van hun land. Dat kondigde minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot dinsdag aan op een bijeenkomst in Den Haag. Die bijeenkomst ging over het berechten van Rusland voor de invasie van Oekraïne. Nederland wil de kar trekken als het gaat om het berechten van Rusland, onderdeel daarvan is het huisvesten van een speciaal schaderegister en een tribunaal.

Illegale oorlog

Sinds de Russische invasie in Oekraïne buigen de EU, westerse landen en Oekraïne zich over de vraag hoe Rusland gestraft kan worden voor de zogeheten ‘misdaad van agressie’. Inmiddels hebben 44 landen binnen en buiten de EU een overeenkomst getekend waarin ze beloven te werken aan een speciaal tribunaal om de Russische politieke en militaire top voor de rechter te slepen. Ook willen ze onderzoeken of Russische bevroren tegoeden gebruikt kunnen worden om Oekraïne te compenseren. Het schaderegister dat dinsdag geopend werd, is een eerste stap.

Russisch geld

Maar om Rusland daadwerkelijk te straffen voor de invasie zijn een aantal zaken nodig. Zo moet duidelijk zijn wat de geleden schade is. Dat is stap één in het proces en daar dient het net geopende schaderegister voor. Oekraïners kunnen nu schadeclaims indienen. Die claims worden dan gebruikt om zicht te krijgen op de hoeveelheid geld die nodig is.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief Veiligheid & Defensie

Daarnaast willen Oekraïne en zijn bondgenoten dat Rusland betaalt voor de schade. En daarvoor is Russisch geld nodig. Of en hoe dat kan, wordt nu nog onderzocht door Eurocommissaris Didier Reynders (Justitie). Ook hij was maandag in Den Haag.

Grote aantallen Russische tegoeden zijn op dit moment bevroren bij Europese banken. Russen kunnen er dus niet bij. Reynders onderzoekt of het juridisch mogelijk is het geld van de Russen af te pakken. En als dat niet kan, of het dan mogelijk is om de winst die banken maken op het Russisch geld, te gebruiken om Oekraïne te compenseren of militair te steunen.

Kartrekker

Nederland speelt een belangrijke rol. Den Haag is immers de stad van het internationaal recht. Zowel het Internationaal Strafhof en het Internationaal Gerechtshof zijn er gevestigd. Het kabinet hoopt dat ook het speciale tribunaal om Poetin en de Russische top te vervolgen in Den Haag komt. “Wij zijn bereid alle nodige stappen te zetten om de verantwoordelijken voor de rechter te slepen”, zei Bruins Slot.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie