Minister Bruins Slot over Gaza: “Te veel kinderen, te veel vrouwen overlijden”

Het Nederlandse kabinet maakt zich steeds meer zorgen over de slachtoffers in Gaza. Minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot riep maandag op tot een tijdelijk staakt-het-vuren.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot (CDA) maakt zich steeds meer zorgen over de humanitaire situatie in Gaza. Tijdens de raad Buitenlandse Zaken, de bijeenkomst met haar EU-collega’s in Brussel, riep ze de Israëlische regering op meer rekening te houden met onschuldige burgers. “Te veel kinderen, te veel vrouwen overlijden op dit moment”, aldus de minister.

Sinds het uitbreken van de oorlog in Gaza vallen er steeds meer doden. Het ministerie van Volksgezondheid van Gaza, onder controle van Hamas, zegt dat het aantal slachtoffers afgelopen weekend boven de 25.000 steeg. Tegelijkertijd is er een tekort aan voedsel, water en brandstof.

Tijdelijke stop gewelddadigheden

Minister Bruin Slot roept daarom op tot een tijdelijk staakt-het-vuren. Een stop van de gewelddadigheden zou het makkelijker moeten maken om belangrijke grondstoffen zoals water en voedsel bij burgers te krijgen. Daarnaast helpt een staakt-het-vuren ook om de Israëlische gijzelaars, die Hamas nog steeds vasthoudt, te bevrijden. Volgens het Nederlands kabinet is het nog geen tijd voor een permanent staakt-het-vuren. “Hamas vecht nog steeds door en vuurt nog steeds raketten af op Israël”, zegt Bruins Slot.

De tijdelijke oplossing moet een startschot zijn voor onderhandelingen die leiden tot langdurige vrede met een tweestatenoplossing in het vooruitzicht. De EU zet al lange tijd in op de zogeheten tweestatenoplossing. Daarbij zouden de Palestijnen een eigen land krijgen met een eigen regering en soevereiniteit. Ook volgens het Nederlands kabinet is dat de enige langdurige oplossing.

Missie op de Rode Zee

Naast het geweld in Gaza maakt de EU zich ook zorgen over de Rode Zee. Daar vallen Houthi-rebellen vanuit Jemen Europese vrachtschepen aan met drones en raketten. Vrachtschepen moeten omvaren en dat kost tijd en geld. De EU wil oorlogsschepen naar de Rode Zee sturen om vrachtschepen te beschermen. Het Nederlandse kabinet is voorstander van het plan, maar weet nog niet hoe Nederland zelf bij gaat dragen.

België zei eerder al een oorlogsschip toe voor de missie. Nederland is nog niet zover. “We moeten eerst ervoor zorgen dat we een concreet plan hebben”, zegt Bruins Slot. “Daarna kijken we wat we kunnen doen.”