Michiel Hoogeveen (JA21): ‘Digitale euro mag van tafel’

Wat Michiel Hoogeveen (JA21) betreft, mag de digitale euro van tafel. Hij wordt na de zomer schaduwrapporteur van het Commissievoorstel.

3 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Naast cash geld en het geld op je bankrekening wil de Europese Commissie dat binnenkort ook betaald kan worden met een ander systeem. De digitale euro. Het moet Europese burgers minder afhankelijk maken van commerciële banken en buitenlandse betalingsdiensten, maar het idee stuit op tegenstand. Mensen maken zich zorgen over privacy, vinden dat de EU geen zicht mag hebben op betalingsverkeer van burgers en bovendien klinkt het allemaal best ingewikkeld.

Michiel Hoogeveen, Europarlementariër voor JA21, wordt schaduwrapporteur van het voorstel. Dat betekent dat hij na het zomerreces nauw betrokken gaat zijn bij de onderhandelingen over het wetsvoorstel van de Europese Commissie. Het betekent ook dat hij behoorlijk wat invloed kan uitoefenen.

Het idee van een digitale euro kwam van de Europese Centrale Bank (ECB). Die houdt het monetaire beleid van de EU en de lidstaten in de gaten. De ECB experimenteert al met een digitale euro, reden voor de Commissie dus om met een daadwerkelijk voorstel te komen.

Geen goed idee

Ja21 ziet niets in de digitale euro. “Het is een oplossing voor een probleem dat niet bestaat en potentieel alleen maar meer problemen veroorzaakt”, zegt Hoogeveen. Hij wijst erop dat er al genoeg betalingssystemen zijn. Contant betalen is nog lang niet verdwenen en daarnaast is er natuurlijk nog de mogelijkheid om te betalen via iDEAL of creditcard. Hij is ook bang dat zo’n extra betalingssysteem voor verwarring gaat zorgen. “En dat kan het vertrouwen in financiële systemen ondermijnen”, aldus Hoogeveen.

Hij vreest ook voor een soort mini-‘bankrun’. Dat gebeurde eerder toen Amerikaanse banken failliet gingen door de ineenstorting van de huizenmarkt. Mensen renden naar de pinautomaat en banken verloren grote sommen met geld. Dat kan ook hier gebeuren, denkt Hoogeveen. Als straks Europese burgers in grote hoeveelheden hun geld van commerciële banken afhalen om op hun digitale euro-account te zetten, kan dat banken in de problemen brengen.

Van tafel

Wat Hoogeveen betreft, moet het wetsvoorstel van de Europese Commissie verworpen worden. Datzelfde probeerde de Europese christendemocraten eerder bij de natuurherstelwet te doen. Of dat gaat lukken, is nog maar de vraag. Hoogeveen en zijn partij JA21 zitten bij de Europese conservatieve fractie ECR. Het is niet de grootste fractie in het Europees Parlement. En hoewel hij steun verwacht aan de rechterkant (ID-fractie), maar ook hier en daar aan de linkerkant, is het waarschijnlijk niet genoeg om het voorstel echt van tafel te vegen.

Mocht het niet lukken, dan wil hij het in ieder geval in goede banen gaan leiden. “Dan probeer ik de zorgen van burgers weg te nemen”, zegt hij doelend op de verwarring die een extra betaalsysteem mogelijk veroorzaakt.

Na de zomer bespreekt het Europees Parlement het voorstel van de Europese Commissie. Dan wordt het voorstel ofwel verworpen, zoals Hoogeveen graag zou zien, of het Europees Parlement vormt haar eigen mening over het voorstel. Daarna wordt er nog onderhandeld met de Europese Commissie en EU-landen.

Mooi idee
Eerste reacties
Strak plan
Schiettent
Chefsache
Nieuwe wet

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie