Meerderheid Tweede Kamer wil landbouwgif afbouwen

2 min. leestijd
(bron foto: iStock)

Gewasbeschermingsmiddelen moeten worden afgebouwd, daar zijn alle partijen het over eens. Dat werd duidelijk in een commissiedebat in de Tweede Kamer over gewasbeschermingsmiddelen. Maar welke, wanneer en waar, daar verschillen ze van mening.

Van de PVV tot de PvdD vinden partijen dat we de burgers moeten beschermen tegen de bestrijdingsmiddelen. Waarschijnlijk veroorzaken die veel ziektes, zoals Parkinson. Alleen NSC, SGP en BBB hadden in hun betoog geen aandacht voor de mensen die ziek zijn geworden door bestrijdingsmiddelen. GroenLinks/PvdA, D66 en PvdD zijn fel tegen landbouwgif. “Het is de wereld op zijn kop dat burgers zelf moeten vechten om hun kinderen te beschermen tegen landbouwgif. Het enige dat de overheid beschermt, is economische belangen,” zegt Ines Kostic (PvdD). Anne-Marijke Podt (D66) wil dat Nederland een voortrekkersrol zal spelen in de EU met het testen van de effecten van verschillende bestrijdingsmiddelen.

CDA, NSC, PVV, BBB en VVD willen graag maatwerk. Cor Pierik (BBB) wil bestrijdingsmiddelen afbouwen en biologische middelen, zoals de sluipwesp, omarmen. Dat moet ook volgens de wet. Maar hij vindt het wel opvallend dat Nederlandse boeren veel minder landbouwgif gebruiken dan de buurlanden. Jeanet Nijhof-Leeuw (PVV) onderstreept dat. Ze haalt een onderzoek van de Wageningse Universiteit (WUR) aan waaruit blijkt dat veel bestrijdingsmiddelen nog geen alternatief hebben. Daarom wil ze een lijst van de minister van Landbouw met alle bestrijdingsmiddelen zonder alternatief.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief Landbouw & Visserij

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie