Een Italiaanse rechter verwees de zaak door naar het Hof. Een ambtenaar die voor de gemeente Copertino werkte, wilde vervroegd met pensioen. Hij had echter 79 opgespaarde vakantiedagen en die wilde hij graag laten uitbetalen.
De gemeente zag de bui al hangen: dit zou geld kosten. De gemeente weigerde in te gaan op het verzoek. Bovendien is er een Italiaanse wet die het ambtenaren verbiedt om hun niet-gebruikte vakantiedagen te laten uitbetalen.
Europese wet
Maar er bestaat ook een Europese wet (de ‘werktijdrichtlijn’), die bepaalt dat als werknemers nog niet-opgenomen vakantiedagen over hebben aan het eind van hun dienstverband, ze deze uitbetaald krijgen als ze daarvoor kiezen. De Italiaanse rechter wist echter niet hoe deze Europese wet met de binnenlandse te verenigen.
De Europese rechter laat er evenwel geen twijfel over bestaan: de Europese wet gaat voor op de Italiaanse. Met andere woorden: aan het einde van je dienstverband heb je er recht op om je overgebleven vakantiedagen te laten uitbetalen.
Eigen schuld dikke bult
Opgelet: er is nog een belangrijke kanttekening. Als een werknemer met opzet zijn vakantiedagen niet opneemt, en zijn werknemer heeft hem hier wel aan herinnerd en de nodige informatie gegeven, dan geldt de Europese wet niet.
Toegepast op de situatie in Copertino? Als de werkgever niet wil betalen, zal hij moeten bewijzen dat hij de werknemer voldoende geïnformeerd heeft. En dat de schuld van de niet-opgenomen vakantiedagen dus bij de werknemer zelf ligt.
Hoe is het met de rechtsstaat & mensenrechten in landen van de Europese Unie en daarbuiten en wat zegt het Europese Hof? Met onze tweewekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte. Abonneer je hier