Lidstaten vieren uitbreiding van de EU

2 min. leestijd
bron foto: Europese Commissie

Vandaag is het een speciale dag in de Europese Unie. Op deze dag, twintig jaar geleden, werd de Europese Unie een stuk groter. Maar liefst tien landen kwamen erbij: Cyprus, Tsjechië, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Slowakije en Slovenië. 

Dit wordt uitgebreid gevierd. Zo zijn afgelopen nacht de stoelen van het Europees Parlement verlicht en vandaag zijn er festiviteiten in het Brusselse Jubelpark. Ook het gebouw van het Europees Hof in Luxemburg is sinds middernacht blauw verlicht.

In Nederland wordt de historische uitbreiding ook gevierd. In Den Haag hijst het ministerie van Buitenlandse Zaken de vlaggen van de tien landen die er bij de uitbreiding bij zijn gekomen, naast de Europese en de Nederlandse vlag. “Samen symboliseren de vlaggen onze gezamenlijke toewijding aan democratie, mensenrechten en de rechtsstaat. Eenheid is onze kracht. Laten we doorgaan met een veilige en welvarende toekomst bouwen voor ons continent.” Laat het ministerie weten.

Veel Europese politieke partijen en Europarlementariërs staan ook stil bij dit jubileum. “Twintig jaar geleden werd een gedenkwaardige stap gezet in de hereniging van Europa. Deze gebeurtenis zal mij altijd blijven ontroeren en indruk op mij maken”, zegt Europarlementariërs Sophie in ‘t Veld (Volt) op X. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie