De lidstaten en het Europees Parlement hebben een voorlopige overeenkomst bereikt over nieuwe wetgeving inzake microchips. Volgens de EU kan de wetgeving het marktaandeel van de EU in halfgeleiders verdubbelen van 10 procent naar 20 procent tegen 2030.
Microchips
Halfgeleiders zijn een belangrijk onderdeel van elektrische apparaten. Ze gaan een grote rol spelen in de Europese industrie als de EU zoals beoogd een groene transitie wil waarbij gebruik wordt gemaakt van zonne- en windenergie. Om dat op te wekken zijn veel elektronische onderdelen nodig.
De nieuwe wetgeving betekent dat zo’n 43 miljard euro in zowel private als publieke investeringen gestopt wordt. 3,3 miljard komt uit het Europese budget. De EU wil het geld gebruiken om de al bestaande productiecapaciteit uit te breiden, maar ook om ervoor te zorgen dat hiervoor genoeg grondstoffen beschikbaar blijven.
Afhankelijkheid
De Europese Unie is op dit moment erg afhankelijk van microchips en halfgeleiders die buiten de EU geproduceerd worden. Tijdens de coronacrisis schoten de prijzen van computeronderdelen omhoog omdat de handel in chips door de crisis stil kwam te liggen. De EU hoopt dat dit door de nieuwe wetgeving niet nog eens gebeurt.
Voor de wetgeving definitief wordt, moeten de lidstaten en het Europees Parlement er wel nog officieel over stemmen.