Lidmaatschap EU nog niet in zicht voor Westelijke Balkan

1 min. leestijd

Zes landen op de Westelijke Balkan mogen nog niet beginnen aan de toetredingsprocedure om lid te worden tot de Europese Unie. Dat is vanmiddag besloten op een EU-Top in Slovenië van de 27 regeringsleiders.

Te vroeg

Albanië, Noord-Macedonië, Servië, Montenegro en ook Bosnië en Kosovo moet eerst nog veel hervormingen doorvoeren. Dat botst met de voor hun bemoedigende woorden die de Europese Commissie eerder uitsprak, dat 2025 wellicht al het jaar voor toetreding tot Unie zou zijn. 

“Dat gaat eigenlijk voor iedereen te ver” stelt demissionair premier Mark Rutte. Hij wil, net als andere regeringsleiders, dat de landen bovenal voldoen aan de toetredingsvoorwaarden van de EU. Als je een deadline stelt, zou het kunnen dat deze eisen nog niet volledig worden nageleefd.

Pijnpunt

Hoewel Albanië en Noord-Macedonië al willen onderhandelen over de vereiste hervormingen, krijgen ze daarvoor nog geen toestemming van de EU. Dat komt volgens Rutte vooral door Bulgarije, dat de onderhandelingen dwarsboomt wegens een oude ruzie met Noord-Macedonië.

Bekijk hier het hele interview met premier Rutte in een regenachtig Slovenië na afloop van de Top.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie