Krijgt Nederland meer macht in het Europees Parlement?

Het Europees Parlement heeft een voorstel gedaan om een aantal lidstaten meer zetels te geven. Nederland zou er hierdoor twee extra krijgen.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Nadat de Britten de Europese Unie verlieten, werden er nog maar 705 van de oorspronkelijk 750 zetels uit het Europees Parlement gebruikt. En die marge moeten we benutten volgens een nieuw voorstel van Europarlementariërs die zich bezighouden met ‘constitutionele zaken’, de Europese verdragen.  

Scheefgroei

Het vertrek van de Britten heeft er, in combinatie met een snelle bevolkingsgroei in sommige lidstaten, voor gezorgd dat de huidige zetelverdeling niet meer helemaal eerlijk is. Een van de basisprincipes uit de Europese verdragen stelt dat een zetel van een groter land relatief gezien nooit minder inwoners mag vertegenwoordigen dan die van een kleiner land. Dat is bedacht om de macht van grote landen binnen het Europees Parlement iets af te zwakken.

Maar door de huidige zetelverdeling wordt dit principe in zes gevallen geschonden. Zo vertegenwoordigt een Roemeense zetel zo’n 40.000 inwoners minder dan een Nederlandse zetel, terwijl Roemenië in totaal wel zo’n twee miljoen inwoners meer heeft.

De oplossing volgens het Europees Parlement: extra zetels uitdelen om deze scheefgroei recht te trekken. Samen met Spanje gaat Nederland er hierdoor met 2 zetels het meest op vooruit van alle lidstaten. In totaal zou Nederland 31 zetels krijgen. Denemarken, Finland, Ierland, Letland, Oostenrijk, Slovenië en Slowakije krijgen er allemaal één zetel bij. Voor de rest van de landen verandert er niets.

Haast

Nu is het nog wel zaak dat alle lidstaten instemmen met dit plan om zo van het voorstel realiteit te maken. Het verleden leert echter dat de lidstaten doorgaans niet staan te springen om het Europees Parlement meer middelen te geven. Meer Europarlementariërs betekent immers ook een grotere bijdrage van de lidstaten aan het Parlement om al het bijbehorende personeel te financieren.

Toch roept het Parlement de lidstaten op om haast te maken met hun beslissing. Zo kan hier nog rekening mee gehouden bij de volgende Europese verkiezing van 2024. Over het aantal zetels in het Parlement zal overigens sowieso opnieuw een beslissing gemaakt moet worden, of het er nu meer worden of niet. Het akkoord over het huidige aantal geldt immers enkel voor de periode 2019-2024. 

Om daarna nieuw gesteggel over het aantal zetels te vermijden, pleiten de Europarlementariërs ervoor om hier vervolgens voor eens en altijd een mathematische formule voor vast te stellen. “Zo kunnen zetels permanent op een objectieve, eerlijke en transparante manier verdeeld worden”, valt te lezen in hun voorstel. Het volledige voorstel vind je hier.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie