Deze week in de kranten van over de grens: onze Wopke, alarmerend hoge energieprijzen en de discussie over de toetreding van de Westelijke Balkan.
Hoekstra in het smoelenboek
Hoekstra staat in Zuid-Europa bekend als de ‘vrekkigste man van Europa‘ na zijn uitspraken over coronanoodhulp aan Spanje en Italië. Nu beloont El Pais hem met een fraaie foto in het smoelenboek van de Pandora Papers. Met zijn transactie via de Britse Maagdeneilanden schittert hij tussen Tony Blair, de koning van Jordanië en Shakira.
In La Voz de Galicia staat Wopke dan weer centraal in de strijd tegen de stijgende energieprijzen. Volgens de Spaanse krant zal hij vooral gaan inzetten op alternatieven voor gas en het investeren in de isolatie van panden. Een oplossing waar ook wij eerder deze maand over schreven.
Nieuwsorganisatie France Info pikt er drie landen uit waarvan er bestuurders worden genoemd in de Pandora Papers: Chili, Jordanië en Nederland. Demissionair minister Hoekstra wordt daarmee ook door France Info op gelijke hoogte gezet als koning Abdallah II en president Sebastián Piñera. Het is opmerkelijke, schrijft de website, dat de man die “met ijzeren hand” jarenlang streed tegen belastingontwijking in eigen land, nu zelf te boek staat als belastingontduiker. Er wordt enigszins smalend aan toegevoegd, dat hij zich ook steeds druk maakte om “het vermeende slechte financiële beleid van de Zuid-Europese landen, inclusief Frankrijk.”
Energieprijzen ontsporen de EU
De energieproblemen krijgen alle aandacht in Franse nieuwsmedia. Le Monde stelt dat de plannen van de EU lijken te ontsporen. Alle lidstaten zijn bezorgd, maar de uiteenlopende belangen staan een gemeenschappelijke strategie in de weg. Het veroorzaakt wanorde in Europa, want plannen voor het herstel na de coronacrisis en het tegengaan van de opwarming van de aarde lijken niet samen te gaan met het aanpakken van de energieprijzen. Toch moet er wat gebeuren.
Frankrijk roept EU-lidstaten op om gasvoorraden beter te reguleren, want ‘met slecht weer is het beter om wat proviand te hebben’. Ze zien zichzelf als de beste leerling van de klas; de Fransen importeren bijna al hun aardgas, maar slaan meer dan een kwart op. In Le Monde worden de Nederlandse reserves besproken, waar de Fransen vooral van vinden dat die tekortschieten.
Westelijke Balkan deel van de Europese familie
Die boodschap van Ursula Von der Leyen vindt veel weerklank in de Albanese kranten zoals de Albanian Daily News. Al wordt er ook geschreven over de problemen die ze moeten oplossen om de gesprekken tot toetreding tot de EU van de grond te krijgen. In de Bosnische krant Sarajevo Times ligt dan weer de nadruk op uitspraken van Charles Michel. Die zou volgens de krant bereid zijn om veel geld te investeren om zo de economie op de Westelijke Balkan te versterken.
In het weekeinde geven wij u een bloemlezing van het Nederlandse nieuws, van over de grens wel te verstaan. Hoe bekijken de Spaanse kranten naar onze kabinetsformatie, schrijft de Albanese pers over Rutte op de fiets en komt de Green Deal van Frans ook in Litouwen onder de aandacht? In een minuut of 2 ben je niet langer een leek in het nieuws van deze week.