Interview | Mineur: ”Het kapitaal heeft het nog altijd voor het zeggen in Europa”

Met 52.000 voorkeurstemmen werd ze de nummer twee van de SP tijdens Europese Kamerverkiezingen van 2014. Anne Marie Mineur, de geboren Ossenaar had dezelfde geschiedenisleraar als partij-oprichter Jan Marijnissen. ”Europarlementariër mogen zijn is de meest interessante baan die ik ooit heb mogen hebben”, aldus de huidige regiovertegenwoordiger van de gemeente Utrecht. Wij spraken met de hardcore socialist over haar tijd in Brussel, de vorige verkiezingen en de aankomende verkiezingen en welke rol de SP daar in gaat spelen.

3 min. leestijd
Plenary session in Brussels – week 46 2014

Mineur denkt en werkt niet alleen socialistisch, haar woonsituatie is ook een weerspiegeling van haar ideologie. Ze bewoont namelijk met 23 huisgenoten in een woongroep een landhuis dat ooit werd behoed voor sloop door krakers, in De Bilt. Alhoewel de oud-Europarlementariër zich voornamelijk bezig houdt met de regio Utrecht, blijft ze zich hard maken voor en zorgen maken om Brussel.

Toen ze in Brussel begon, was alles nieuw voor Mineur. Zelfs de verschillende talen: ”Van huis uit ben ik taalkundige en al die verschillende talen in het Europees Parlement, was voor mij genieten. De eerste dag dat ik daar aankwam sprak een meneer mij aan in Welsh en even later stond ik met Spanjaarden en Italianen te praten. Toen drong het besef tot me door, dat ik in een totaal andere wereld was beland. Dat was niet alleen bij taal het geval, ook spreken in het Europees Parlement was een hele belevenis en niet te vergelijken met vergaderingen in de gemeenteraad, waarin ik daarvoor zat. Maar na een tijdje kom je erachter dat het gewoon mensenwerk is wat we daar deden.”

Korte lijntjes

Het waren ‘gewone zaken’ waar Mineur als Europarlementariër tegenaan liep. ”Wat wij als SP duidelijk wilde maken in de Europese hoofdstad, is dat alle lijntjes veel te kort zijn in het Europees Parlement. Het aantal lobbyisten in Brussel is enorm. We zagen en zien een draaideursysteem dat ongezond is. Europarlementariërs met werknemers die uit de lobbywereld komen en die gewoon de moties en amendementen schrijven voor zaken die het bedrijfsleven graag ziet gebeuren. Daar zal de SP zich bij de komende verkiezingen ook mee bezig houden, om die trend in te perken.”

De macht van het bedrijfsleven voelde Mineur ook als schaduwrapporteur voor het handelsverdrag tussen Europa en Canada, CETA genaamd. ”Waarom wij zo tegen dit verdrag waren is omdat in Europa – dat hebben we met veel moeite voor elkaar gekregen – de gezondheid van de consument voorop staat. In het CETA-verdrag zit een ingebakken achterkamer voor het Amerikaanse bedrijfsleven om dit te omzeilen. Nu hoeven bedrijven niet eens met Europese politici aan tafel te zitten, maar met ambtenaren waardoor ze wetgeving kunnen aanpassen die afgestemd wordt op hun wensen. Het kapitaal heeft het daardoor voor het zeggen.”

Een echte SP’er

De nieuwe Europese lijsttrekker van de SP zal de macht van het bedrijfsleven op zijn eigen manier onder de aandacht brengen. ”Aan Gerrie Elfrink hebben we een goeie. Drie keer benoemd tot beste raadslid, maar het meest opmerkelijke wat hij gedaan heeft, is in 2019 undercover gaan om de mistanden in bedrijven waar veel Oost-Europese arbeidsmigranten werken, bloot te leggen. Zo werd hij door louche uitzendbureau’s aan het werk gezet en was hij meer dan de helft van z’n salaris kwijt aan onderdak. Hij mocht de verwarming niet aanzetten, want anders werd dat ook weer van het salaris afgetrokken. We hebben dus iemand die met zijn poten in de klei wil staan en de waakhond rol op zich zal nemen, een echte SP’er dus.”

”De vorige campagne hebben we niet slim aangepakt en dat is ook gewoon een fout vanuit ons, dat erkennen wij als SP. We zullen niet meer op de man spelen, maar ons richten op de inhoud. Maar het kritische geluid naar Europa, zullen we blijven aanvoeren en met de stevige rechtse politieke wind die door Europa waait, moet er ook wat socialistisch geluid in het Europees Parlement komen.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie