Interview | Leidse batterijenfabriek breidt uit naar Eindhoven met Europees geld

In 2022 investeerde de Europese Investeringsbank (EIB) 30 miljoen euro in het Leidse bedrijf LeydenJar Technologies. Een bedrijf dat zich specificeert in het ontwikkelen van batterijen van groot tot klein. De financiële steun moest bijdragen aan een toekomstige batterijenfabriek. Deze week werd het startsignaal gegeven voor de bouw van de fabriek op Strijp-T in Eindhoven. De CEO van LeydenJar Christian Rood vertelt over de toekomst van het bedrijf en hoe Europa minder afhankelijk van China zal worden voor batterijen.

3 min. leestijd
bron: LeydenJar (CEO Christian Rood midden)

Een batterij heeft een plus- (kathode) en een minlaag (anode). De minlaag is waar stroom de batterij binnenkomt. Voor de productie van deze anodes maakt batterijen-fabrikant LeydenJar gebruik van silicium. De grondstof voor silicium is in Nederland en de rest van Europa namelijk in ruime mate aanwezig: zand. Deze batterijen kunnen 70% meer energie opslaan dan wanneer de anodes van grafiet gemaakt zijn. Hierdoor kan de productielijn flink opgeschaald worden. Bekijk de video voor meer informatie over LeydenJar en batterijen.

De silicium batterijen maken telefoons, laptops en elektrische voertuigen lichter, compacter en gaan langer mee na één keer opladen. Bovendien wordt de impact van de productie op klimaatverandering tot 85% verminderd in vergelijking met conventionele grafiet anodes, hiermee kan de energietransitie versneld worden.

Minder afhankelijk van China

Vorig jaar dreigde China om al grafiet, het materiaal wat normaliter voor batterij-anodes wordt gebruikt, niet meer te exporteren. ”Door de dreigende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China is de relevantie van onze technologie nog groter geworden, want je moet een alternatief hebben voor grafiet. Voor dat alternatief komen ze naar ons, want wij produceren silicium. We zullen nooit helemaal onafhankelijk worden van China, met betrekking tot grondstoffen, maar wel gedeeltelijk. Wij als bedrijf maken alleen de minlaag, maar daarmee kun je niet een volledige batterij mee maken. Voor de pluslaag zullen we altijd hulp nodig hebben vanuit de batterij-industrie. Dat betekent ook samenwerken met Chinezen, Amerikaanse en Koreaanse batterijontwikkelaars en dat zal altijd wel blijven, hoe graag we dat misschien ook niet willen”, aldus Rood.

Een belangrijke regisseur

Rood kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk de Europese Investeringsbank (EIB) is voor LeydenJar. ”Voor moderne technologieën heb je vertrouwen nodig en investeringen, die krijg je niet zo maar. Het zou ook kortzichtig zijn om te denken dat de EIB 30 miljoen op onze rekening stort en ons veel succes wenst, het tegendeel is waar. Zij zijn nog steeds een grote speler bij onze financieringsstrategie en geven ons de nodige richting, zodat wij meer kunnen focussen op het uitbreiden van klanten. Daarom is de EIB een belangrijke regisseur om grootschalige Europese steun in een vervolg stadia te krijgen voor ons. In Europa is het niet altijd even makkelijk om als nieuwe speler in de markt te springen en succes te boeken, zij zijn daar enorm belangrijk in geweest, dat kan eigenlijk niet beter.”

Tech-Bubble

Of er bewust is gekozen voor Eindhoven, daar zegt de CEO van LeydenJar het volgende over. ”Tuurlijk is daar bewust voor gekozen, we zullen onszelf omringen met ‘tech-bubble‘ van Nederland ofwel Europa. Dat we onderdeel worden van Eindhoven Brainpoint en dichtbij ASML zitten is alles wat dit bedrijf nodig heeft. Het is belangrijk als het gaat om toeleveranciers, met name als wij willen groeien en is het heel prettig dat we in een ecosysteem zitten met andere bedrijven, zoals ASML, die partijen trekken waar wij ook ons voordeel uit kunnen halen.

Het gaat nu allemaal goed, maar Nederland moet blijven investeren en dan is het niet slim dat sommige politieke partijen de slimme mensen, die wij helaas niet altijd uit Nederland kunnen halen, wegjagen. Dat zijn geen goede zaken voor de toekomst van innovatief Nederland.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie