In Nederland daalde het aantal gevangen, in tegenstelling tot rest EU

2 min. leestijd
bron foto: iStock

Het aantal gevangenen in de EU ging in 2022 omhoog. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat over 2022. In de hele EU zaten bijna een half miljoen mensen in de gevangenis. Dat is net iets meer dan 100 gevangenen per 100.000 inwoners. In Nederland daalde juist het aantal gevangenen een klein beetje ten opzichte van 2021.

De hoogste aantallen vind je terug in enkele Oost-Europese landen. Hongarije, Polen, Tsjechië en Slowakije steken er allemaal met kop en schouder bovenuit. Met elk tegen de 200 gevangenen per 100.000 inwoners. Finland (52), Nederland (64) en Slovenië (65), staan helemaal onderaan de lijst.

De gegevens van Eurostat laten ook zien dat 11 landen te maken hadden met overvolle gevangenissen. Nederland stond toen nog relatief laag in de lijst en er was zelfs meer gevangeniscapaciteit dan in 2021.

Hoewel we in 2022 nog capaciteit over hadden voor criminelen is dat inmiddels anders. Nederland kan nu meerdere criminelen die zijn veroordeeld tot celstraf niet opsluiten. Uit cijfers die de NOS heeft opgevraagd bij het ministerie van Justitie en Veiligheid blijkt dat er meerdere criminelen rondlopen die een celstraf hebben gekregen van meer dan een jaar. De crimineel met de hoogste celstraf die vrij rondloopt heeft vier jaar en vijf maanden celstraf gekregen. Het opvangprobleem in Nederland is niet te wijten aan een tekort aan cellen, maar aan een gebrek aan gevangenisbewaarders.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie