In de nieuwsbrief Brusselse Nieuwe van deze week: Huiswerk

De Europese Commissie heeft nog wat huiswerk meegekregen van de Europese Energieministers. Komende dinsdag moeten de plannen om de energieprijzen aan banden te leggen klaar zijn. Voorzitter Von der Leyen kan ze dan woensdagochtend presenteren in het Europees Parlement. Maar datzelfde parlement dreigt vervolgens buitenspel te worden gezet.

2 min. leestijd

Ze mogen luisteren, maar doordat er sprake is van een noodsituatie denkt de Europese Commissie dat het beter is om de plannen in te voeren zonder dat het Europees Parlement daar wat over mag zeggen. Het zorgt in de wandelgangen van het Europees Parlement op voorhand al voor woedende reacties. De één wil er niet voor spek en bonen bij zitten, terwijl de ander het heeft over minachting en schoffering van de Europese volksvertegenwoordigers.

Of de Europese Commissie het noodartikel (122) zal inroepen wordt duidelijk als iedereen in Straatsburg is. De stad is komende week even het middelpunt van Europa. De officiële opening van het Europese politieke seizoen. Geen koets, zwaaiende mensen met vlaggetjes langs de weg of speciale hoedjes, maar wel een Troonrede-achtige speech met de prioriteiten voor het komende jaar.

Weggehoond

Ook geen aanbieding van de begroting voor het komende jaar, maar wel meteen een debat na het uitspreken van de speech door Commissievoorzitter Von der Leyen. Het begint allemaal vroeg (al om 9.00 uur) en als de voorzitter is uitgesproken, volgen de eerste reacties meteen in de vergaderzaal.

Een echt debat is het niet. De fractievoorzitters krijgen vijf tot acht minuten om een verhaal voor te lezen. Daarna komen de mindere goden van kleine fracties die twee of één minuut spreektijd krijgen. In totaal kunnen wel veertig tot vijftig mensen het woord krijgen. Bij de sociaaldemocraten heeft PvdA-er Mohammed Chahim deze week voorgesteld om alle spreektijd aan de Spaanse fractievoorzitter Iratxe Garcia te geven en haar dan in debat te laten gaan met de andere fractievoorzitters, zodat je een écht debat krijgt. Maar dit voorstel werd in zijn eigen groep weggehoond, want alle andere politici vinden dat ze ook zichtbaar moeten zijn tijdens het belangrijke debat. “Zo wordt het nooit wat”, mopperde Chahim nadat zijn voorstel werd afgewezen.

Meer over het debat, de omgangsvormen en de energieplannen in de nieuwsbrief Brussels Peil van deze week. Lees hier en word vriend.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie