Hongarije krijgt ‘opt-out’ voor NAVO-steun aan Oekraïne

1 min. leestijd

Hongarije heeft met de secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg afgesproken dat het land geen steun in de vorm van militairen of geld zal geven om Oekraïne te helpen in de oorlog. In ruil daarvoor zal Hongarije geen beslissingen van de NAVO voor steun aan Oekraïne blokkeren. In feite heeft Hongarije een ‘opt-out’ voor steun aan Oekraïne.

“Hongarije zal niet deelnemen aan deze NAVO-inspanningen en ik aanvaard dit standpunt”, zei Stoltenberg tijdens de persconferentie in Boedapest. “Er zal geen Hongaars personeel aan deze activiteiten deelnemen en er zal geen Hongaars geld worden gebruikt om deze te ondersteunen.” Daar voegde Stoltenberg aan toe: “Tegelijkertijd heeft de premier mij verzekerd dat Hongarije zich niet zal verzetten tegen deze inspanningen, waardoor andere bondgenoten vooruitgang kunnen boeken.” Omdat alle beslissingen binnen de NAVO met unanimiteit worden genomen, heeft elk land in de praktijk een veto.

Nederland blijft veel hulp geven aan Oekraïne. Zo heeft Nederland 138 miljoen euro extra beloofd. “Daarmee zitten we echt in de top”, zei premier Rutte hierover tijdens een conferentie in Berlijn.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief Veiligheid & Defensie

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie