‘Hongarije insinueert Nederlandse omkoping Transparency International’, aldus de ngo

2 min. leestijd

Hongarije insinueert dat Nederland corruptieonderzoekers omkocht. Dat meldt de NOS. Ngo Transparency International (TI) kreeg een lijst van 60 vragen van de Hongaarse regering die “bol staat van insinuaties en verdachtmakingen”, volgens Miklós Ligeti van TI in Boedapest. Zo wil Hongarije weten of de positie van Nederland op de corruptie-index, die TI samenstelt, veranderd is in de periode dat Nederland TI financieel steunde.

Ze onderzoeken dus of Nederland Transparency International heeft omgekocht in ruil voor een betere positie op de corruptie-index, concludeert Legeti. Hij noemt het een ‘schandalige aantijging’.

Nederland staat op plek 8 in de corruptie-index van 2023. TI zet daarin landen over de hele wereld op een ranglijst van minst corrupt tot meest corrupt. Hongarije staat op plek 76 en is daarmee het meest corrupte land van Europa. Helemaal onderaan staat Somalië – op plek 180.

Onder leiding van de Hongaarse premier Viktor Orbán wil Hongarije organisaties die door het buitenland gefinancierd worden aanpakken. Volgens Orbán is dat nodig om buitenlandse inmenging in Hongarije tegen te werken, maar EU-landen zien het als een manier voor de Hongaarse regering om kritische stemmen de mond te snoeren. Transparency International heeft een maand de tijd om de 60 vragen van de Hongaarse overheid te beantwoorden.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief Democratie & Rechtsorde

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie