De Groene fractie in het Europees Parlement lanceert maandag een petitie om onbetaalde stages uit te bannen. Het tijdperk van ‘werken voor ervaring’ is voorbij, vindt Europarlementariër Kim van Sparrentak (GroenLinks).
De roep om onbetaalde stages tegen te gaan is niet nieuw. In 2020 nam het Europees Parlement al met grote meerderheid een resolutie aan waarin de onbetaalde stage “een vorm van uitbuiting van jonge mensen en een schending van hun rechten” werd genoemd. Toenmalig parlementsvoorzitter David Sassoli uitte kritiek op het feit dat ook binnen Europese instanties onbetaalde stages worden aangeboden.
Resolutie in het parlement
Toch is het tot een concrete ban op onbetaalde stages nog niet gekomen. Dat moet nu worden aangepakt, vindt Europarlementariër Kim Sparrentak. Met de Sociale Zakencommissie in het Europees Parlement heeft zij een resolutie geschreven over de positie van jongeren na Covid-19. Daarin wordt, onder andere, de Europese Commissie opgeroepen om met een ‘kwaliteitsraamwerk’ voor stages en traineeships te komen, vertelt Van Sparrentak. Een belangrijk onderdeel daarvan is het aanpakken van onbetaalde stages.
Over die resolutie wordt volgende week gestemd, de Groene fractie heeft nu een petitie gelanceerd waarmee burgers hun steunbetuiging kunnen laten horen: “Laat de leden van het Europees Parlement weten dat het tijdperk van werken voor ervaring voorbij is”.
Eerlijke kansen
“Een eerlijke kans om overal stage te kunnen lopen”, daar gaat het volgens Kim van Sparrentak om. Het gebeurt nog te vaak dat stagairs in Europa extra geld moeten lenen of alleen stage kunnen lopen als hun ouders financiële ondersteuning kunnen bieden, zegt Van Sparrentak.
Een schrijnend voorbeeld dat Van Sparrentak is bijgebleven is een stagiair van het Wereldvoedselprogramma bij de Verenigde Naties. Die kreeg geen reiskosten vergoed en moest van eiland naar eiland vliegen, op eigen kosten.