Het speelschema: Wie staat vandaag opgesteld?

2 min. leestijd
EP building in Brussels, illuminated in Blue and Yellow in support to Ukraine

Het Europees Parlement debatteert vandaag over de Russische inval in Oekraïne. Ze doen dat in een beperkte tijd; geen ellenlange debatten. Maximaal twee uur wordt er voor uitgetrokken. Van 12.30 tot 14.30.

De agenda van de vergadering is hier beschikbaar en de ontwerpresoluties -zeg maar de moties- die door de partijen worden ingediend zijn  hier te lezen. De sprekerslijst is nog niet bekend, maar een groot aantal Nederlandse politici wil meedoen aan het debat. Het debat zelf is trouwens live te volgen via EP live en EBS+.

De wasstraat

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering en Koninkrijksrelaties) gaat de Brusselse wasstraat door. Ze heeft gesprekken met maar liefst vijf Eurocommissarissen: Vestager (Mededinging), Breton (Interne Markt), Jourova (Transparantie), Reynders (Justitie) en Urpilainen (Internationale Partnerschappen). Verder spreekt ze met een aantal Europarlementariërs over privacy, de laatste digitale ontwikkelingen en het voorkomen van nepnieuws. Als ze in Brussel klaar is, reist ze door naar Parijs om over dezelfde onderwerpen met Franse ministers te spreken, omdat Frankrijk momenteel voorzitter van de Europese Unie is.

Waar is Frans?

Hij heeft een dag met een aantal speeches en afspraken. Zo komt de topman van Lufthansa Carsten Spohr van Lufthansa langs. Ook de vliegtuigindustrie moet schoner gaan vliegen, maar de Duitse baas van de vliegmaatschappij vindt het tempo waarin Timmermans de CO2 uitstoot naar beneden wil krijgen wel erg ambitieus. Timmermans woont een webinar bij over circulaire economie; oftewel hoe maak je duurzame producten voor duurzame consumptie, zoals de werktitel bij de bijeenkomst luidt. En de Nederlandse Eurocommissaris geeft een klein college aan de universiteit van Lüneburg. Digitaal dat wel.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie