Het speelschema: niet naar Brussel, wel naar Straatsburg

2 min. leestijd
Concept of natural gas distribution through pipes with Russian flag on it.

Wat moet Europa doen als reactie op de afsluiting van Polen en Bulgarije door Rusland van het gas? De Energieministers komen vandaag naar Brussel voor een spoedberaad. Minister Jetten is er niet bij. Hij wordt door een hoge ambtenaar vervangen. Na afloop is er dan ook geen Nederlandse verklaring te verwachten. De ministers brainstormen over mogelijke tegenmaatregelen en het nieuwe sanctiepakket waarin de olie-export van Rusland wordt aangepakt. Het is de bedoeling om op 9 mei met nieuwe sancties te komen. De dag waarop president Poetin eigenlijk de overwinning wil vieren.

Kiezen

Vanaf vier uur vanmiddag begint het vergadercircus in Straatsburg. Voor vanavond staan al een groot aantal debatten op de rol. Om te beginnen de nieuwe Europese kieswet. Plan is om 28 politici door alle EU burgers te laten kiezen. Bij Sophie in ‘t Veld gaan de handen op elkaar. Ze is al jaren voorstander van deze vernieuwing, zodat burgers meer betrokken raken bij de Europese politiek. Bij onder meer de ChristenUnie, JA21 en de SGP stuit het voornemen op veel verzet. Ook de gedachte aan een vaste zondag om te gaan kiezen wordt door die partijen verworpen. Later deze week stemt het Europees Parlement over de plannen.

Verplicht biologisch

Daarna is er een debat over de biologische landbouw. Centraal punt in die discussie is de verplichting om een groot deel van de landbouwgrond biologisch te maken. Applaus voor die gedachte bij Mohamed Chahim, maar er is ook verzet bij CDA, ChristenUnie en SGP. En voor Nederland is het debat over Pfas, chemische stoffen die gebruikt worden onproductief water en vet afstoten te maken,van belang. Het Europees Parlement praat over aanscherping van de normen. Nu heeft met name Zeeland last van de Pfas vervuiling uit België. De stoffen zijn erg giftig en hopen zich op in het milieu.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie