Het speelschema: de reis om de wereld in 80 werkbezoeken

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

In de laatste week voor het zomerreces van de Europese instellingen staan er geen vergaderingen meer op de agenda in Brussel. Wel zijn er verschillende delegaties die naar Polen, Frankrijk, Bangladesh, Israël en de Verenigde Staten trekken om daar te praten over verschillende thema’s. Van handelsnormen en samenwerking tot meer gevoelige zaken zoals begrotingscontrole en het misbruik van spionagesoftware, zoals Pegasus-spyware.

Doos van Pegasus

De tijdelijke onderzoekscommissie Pegasus (PEGA) van het Europees Parlement onderzoekt de gelijknamige spyware afkomstig uit Israël. Van maandag tot woensdag kijken ze hoe het zit met de cyberbeveiliging en grondrechten in het land. Tijdens het bezoek zullen de leden van het Europees Parlement in gesprek gaan met academici, politici en experts op vlak van digitale rechten. Het doel is z zoveel mogelijk informatie verzamelen voor het rapport dat Europarlementariër Sophie in ’t Veld (D66) in het najaar zal uitbrengen.

Nog wat verder oostwaarts zullen leden van de commissie internationale handel (INTA) van het Europees Parlement een bezoek brengen aan Dhaka, Bangladesh. Daar kijken ze hoe de handel tussen het land en Europa verloopt en of de handelsnormen op de schop moeten. Bangladesh is momenteel aan het voorbereiden om toegelaten te worden tot GSP+. Dat is een EU-programma waarbij wordt verzekerd dat internationale arbeids- en milieuverdragen worden nagestreefd.

Ondertussen in Brussel

Wel zal vergaderd worden in het Europagebouw, de hoofdzetel van de Raad van de Europese Unie, ook wel het ”Ei van Van Rompuy” genoemd. Op maandag vinden er twee bijeenkomsten plaats: van de Landbouwministers en van de ministers van Buitenlandse Zaken. Die laatste groep zal onder meer in gesprek gaan over de erbarmelijke situatie in Sri Lanka en de Russische invasie in Oekraïne. De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Dmytro Koeleba schuift ook aan, via videoconferentie weliswaar.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie