Het SP-verkiezingsprogramma: Wat zegt de partij over de Europese Unie?

De verkiezingsprogramma’s voor de aankomende Tweede Kamerverkiezingen beginnen langzaam binnen te druppelen. Brusselse Nieuwe neemt een kijkje naar wat de partijen zeggen over de EU.

3 min. leestijd
(Bron foto: SP)

Als het aan de Socialistische Partij ligt kunnen de Europarlementariërs en Eurocommissarissen uit Brussel vertrekken. Ze zijn niet meer nodig, staat in het concept-partijprogramma dat de SP vrijdag presenteerde. Het land moet weer opgebouwd worden, vindt lijsttrekker Lilian Marijnissen. Ze wil een Nederland ‘waarin niet slechts enkelen profiteren van de winst, maar we eerlijk delen’.

De Europese Unie heeft daar weinig aan bij te dragen, blijkt uit het verkiezingsprogramma. Ja, er kunnen Europese afspraken gemaakt worden over de terugkeer van vluchtelingen of mensenrechten, maar het paleis in Brussel mag van de SP afgebroken worden. Brusselse Nieuwe bekijkt het SP-programma voor de Tweede Kamerverkiezingen door een roze bril:

De euro

De gezamenlijke Europese munt is op termijn onhoudbaar, denkt de SP. Europese economieën van eurolanden verschillen teveel van elkaar, volgens de partij. De SP wil daarom onderhandelingen starten over de afschaffing van de euro en wil zich voorbereiden op alternatieven. Dat gaat gepaard met een nieuw Europees Verdrag dat geen ‘ever closer Union’ schreeuwt, maar juist meer bevoegdheden terug moet geven aan de lidstaten. Wat de SP betreft wordt dat nieuwe verdrag voorgelegd aan de Nederlandse bevolking in een speciaal referendum.

Ook mogen de instanties een kopje kleiner gemaakt worden. Europa kan blijven samenwerken als het aankomt op klimaatbeleid, internationale criminaliteit en opvang van vluchtelingen, maar de SP wil geen beleid dat gemaakt is door ongekozen ambtenaren uit Brussel. De Europese Commissie mag daarom verdwijnen, landen kunnen volgens de SP immers prima zelf samenwerken. Ook het Europees Parlement verandert drastisch. Geen Europarlementariërs meer maar gewoon parlementsleden van lidstaten die er samen afspraken maken.

Uitbreiding

En omdat het in de ogen van de SP sowieso al niet goed gaat hoeven er ook geen extra landen bij de EU te komen. “De Europese Unie is veel te snel gegroeid, waardoor een goede samenwerking tussen de 27 landen van de unie steeds moeilijker wordt”, aldus de SP. “Verdere uitbreiding is dan ook niet mogelijk.” De SP wil eerst het eigen huis op orde maken. Pas daarna kan de EU nieuwe gasten ontvangen. Sterker nog, wat de SP betreft, wordt er af en toe ook eens gekeken of huidige lidstaten nog wel aan de regels voldoen.

Op dit moment heeft de Europese Unie nog het recht om zonder inspraak van landen beslissingen te maken over handel. Dat moet veranderen, vindt de SP. De partij wil geen handelsverdragen meer zonder toestemming van de parlementen van de lidstaten. Daarmee zouden mensen vooral van handelsverdragen moeten profiteren, in plaats van grote bedrijven.

Niet doorberekend

Het is voor partijen mogelijk om hun verkiezingsprogramma door te laten berekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Daarmee zou in ieder geval op papier duidelijk kunnen worden wat de gevolgen zijn van bepaalde maatregelen. Daar ziet de SP echter van af. “We hebben een ideeënstrijd nodig, geen boekhoudersdebat”, zegt de Marijnissen. “Het CPB berekent van alles de kosten, maar van niets de waarde.”