GroenLinks: Kabinet visieloos over Europese klimaatplannen

2 min. leestijd
(Bron foto: Europees Parlement)

‘Het is visieloos en klassiek liberaal. Het kabinet lijkt te denken: geef CO2 een prijs en de markt lukt het wel. Maar daar redden we het niet mee!’ Europarlementariër Bas Eickhout van GroenLinks is zeer teleurgesteld over de eerste reactie van het kabinet op de klimaatplannen van de Europese Commissie.

Demissionair staatssecretaris Dilan Yesligöz schreef de Tweede Kamer weinig te zien in de oprichting van nieuwe Europese fondsen om de klimaattransitie te betalen. Volgens Eickhout ontkent het kabinet daarmee de omvang van de operatie die op ons afkomt: ‘We horen veel retoriek over klimaatambities, maar deze reactie van het kabinet straalt in alles uit dat er niets mag veranderen.’

Het kabinet Rutte-3 schiet volgens de GroenLinkser in een liberale reflex door in te zetten op beprijzing van CO2 in de verwachting dat de markt dan het probleem oplost. ‘Maar’, zegt Eickhout, ‘naar een klimaat-neutrale economie dat is het compleet ombouwen van onze fossiel gebaseerde economie. En dat in dertig jaar, terwijl de fossiele economie in 150 jaar is gegroeid! Dan red je het niet met een CO2-prijs alleen.’ Vanuit Brussel sneert hij naar Den Haag: ‘Het is zo Nederlands!’

Onderhandelingspositie

De onderhandelingen over de uitvoering van de Europese klimaatplannen en zeker ook de vraag wie het gaat betalen, gaan jaren duren. Het kabinet is mede terughoudend in de eerste reactie om de eigen positie niet te verzwakken. Eickhout begrijpt dat en zegt dat je natuurlijk niet meteen moet gaan staan juichen als er iets uit het gebouw van de Europese Commissie rolt, maar hij waarschuwt ook: ‘Als je inzet is om op de rem te gaan staan, dan gaan alle 27 lidstaten dat doen’. 

Hij erkent dat Nederland bij de landen hoort die Europees klimaatbeleid in principe steunen en daarom is zijn advies: ‘Hou er rekening mee dat andere landen gaan afremmen en baseer daar je uitgangspositie op’.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie