Gerben-Jan Gerbrandy (D66): ‘Te weinig actie tegen Russische schaduwvloot’

2 min. leestijd
Foto: Gerbrandy destijds in de ENVI-Commissie, bron: EP Multimedia Centre

De Europese Commissie moet een zwarte lijst opstellen met bedrijven die geld verdienen aan de Russische schaduwvloot. Dat zegt D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy. Bedrijven op die zwarte lijst moeten volgens de D66’er uitgesloten worden van EU-aanbestedingen. EU-subsidies die ze al ontvangen moeten worden bevroren. De schaduwvloot bestaat uit oude olietankers die Russische olie transporteren ondanks de westerse sancties.

De oproep van Gerbrandy is een reactie op het feit dat Litouwen, Letland en Estland niet langer willen wachten op actie uit Brussel, maar het heft in eigen handen nemen. Gerbrandy noemt het een ‘forse aanklacht tegen de besluiteloosheid van de EU’. De Baltische landen overwegen op eigen houtje de schaduwvloot aan te pakken uit angst voor milieurampen. 

De schaduwvloot

Rusland probeert westerse sancties op Russisch gas en olie te ontwijken door gebruik te maken van schepen zonder duidelijke registratie, en die vaak hun gps uitzetten. Zo is het moeilijk voor EU-landen om ze als Russisch te identificeren en kunnen de tankers, ondanks westerse sancties, toch gas en olie transporteren. Ze zijn bovendien een gevaar voor het milieu. De vaak oude, afgedankte tankers zijn beschadigd. Daardoor is de kans groot dat olie in de zee terechtkomt.  

Begin februari meldde Follow The Money nog dat westerse scheepseigenaren miljarden verdienen met de verkoop van oude olietankers aan de Russische schaduwvloot. 

Volgens Gerbrandy hadden de westerse bedrijven die hun afgedankte tankers verkochten, kunnen weten waarvoor hun schepen gebruikt zouden worden. Hij vraagt de EU-landen of ze bereid zijn Europese bedrijven die verdienden aan de schaduwvloot, te straffen. Daarnaast vraagt hij een extra clausule op te nemen in het volgende sanctiepakket om westerse scheepseigenaren ervan te weerhouden hun schepen aan de schaduwvloot te verkopen.