Geen oliebollen: nieuwe tradities voor een knallend 2022

2 min. leestijd
Senior couple celebrating new year eating grapes. Spanish new year tradition. Christmas celebration concept.

De oliebollen en champagne staan waarschijnlijk al klaar, maar als je zin hebt om het jaar met een andere traditie in te luiden, hebben wij een lijst voor je klaar staan. Tijd om eens te spieken hoe andere Europese landen oud en nieuw vieren!

Hongarije

In Hongarije draait het niet om het vuurwerk, maar om de mensen. En hoe vermaak je mensen? Met eten! Daar hebben de Hongaren goede tradities voor met oud en nieuw.  Ze eten linzen om volgend jaar rijk te zijn. En er is ook een gezegde dat als je om middernacht champagne morst je volgend jaar ‘overspoeld zult worden met geld’. Dat klinkt als de moeite waard om te proberen, toch? Niet geschoten is altijd mis.

Tsjechië

De Tsjechen houden van net zulke harde knallen als in Nederland en gaan dan ook om middernacht de straat op met vuurwerk. Een specifieke oud en nieuw snack hebben ze niet, maar veel mensen maken ‘chlebíčky’. Een schuin afgesneden stuk stokbrood met aardappelsalade, ham, kaas of salami. Maar eigenlijk kan je alles erop doen waar je zin in hebt. Het gaat er volgens de Tsjechen vooral om hoe het eruit ziet. Het oog wil ook wat.

Spanje

De Spanjaarden eten in de laatste 12 seconden van het jaar 12 druiven, wat geluk en voorspoed moet brengen in het nieuwe jaar. Nadat alle druiven zijn gegeten en de klok twaalf uur slaat, is het feest en kunnen de champagneflessen worden geopend. Het eten van de druiven is een traditie die in de achttiende eeuw is begonnen. Er waren veel extra druiven en de prijs van wijn stond op het punt verlaagd te worden. De toenmalige koning de kwam op dit grandioze idee om mensen extra druiven te laten eten, een traditie was geboren.

Duitsland

In Duitsland zit iedereen voor de tv, geen koning die een speech geeft, maar ‘Dinner for One’ is op tv – de traditie voor de Duitsers. Al tientallen jaren wordt de 15 minuten durende zwart-wit sketch elke oudejaarsavond uitgezonden. De komische sketch is Engels, maar gefilmd in Hamburg in 1962.

De redactie van Brusselse Nieuwe wenst u een gezond en gelukkig 2022!

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie