Gaat Nederland het schip in door oliekwestie met Hongarije?

Het ziet ernaar uit dat er enkel een Europees invoerverbod van Russische olie over zee gaat komen. Eén probleem: de helft van de olie over zee komt via de Rotterdamse haven Europa binnen. Wat staat Nederland te wachten?

3 min. leestijd
Haven Rotterdam
(Bron foto: Istock)

Het is al bijna een maand geleden dat de Europese Commissie met het zesde sanctiepakket tegen Rusland op de proppen kwam. Een Europees akkoord over deze plannen lijkt er ook vandaag nog niet in te zitten, want Hongarije en Slowakije liggen dwars. Ze zijn het niet eens met de boycot van de Russische olie. Een algehele boycot zou de landen die geen zeehavens hebben en dus erg leunen op de bestaande aanvoerroutes van olie via pijpleidingen, veel geld kosten en in een onzekere positie brengen. De pijpleiding mag dus niet dicht. Maar wat is het alternatief? Een stop op de invoer van alle Russische olie over zee. De helft van de Russische olie komt normaal met tankers via de Rotterdamse haven Europa binnen. Een vraag is wel of het dwars liggen van Hongarije Nederland duur komt te staan.

Geen aderlating

Eerder deze maand gaf Allard Castelein, topman van het Havenbedrijf Rotterdam, aan dat de haven de impact van de sancties tegen Rusland nog niet sterk voelt, maar dat dit meer en meer zou komen – mede omdat de aanvoer van Russische olie op dat moment al minder werd.

Sjaak Poppe, voorlichter van Havenbedrijf Rotterdam, vult aan: “Grote bedrijven als aardoliebedrijf BP, Shell en ExxonMobil maken zelf al een keuze en gebruiken geen Russische olie meer.” Poppe verwacht daarom geen enorme klap in Rotterdam.

“We denken dat de handelspatronen gaan veranderen: de olie die nu van het Midden-Oosten naar China en India gaat, zal hierheen komen. En andersom zal de olie van Rusland naar landen gaan die geen sancties instellen, zoals India. Natuurlijk gaan de kosten in Rotterdam omhoog, want Rusland ligt nu eenmaal dichterbij als het op olie aankomt, maar we verwachten geen enorme klap”.

Wel garanties

Het lijkt onwaarschijnlijk dat er een akkoord wordt bereikt over het zesde sanctiepakket tijdens de EU-top van 30 en 31 mei. De Hongaarse Premier Viktor Orbán heeft namelijk al aangegeven er niet over te willen praten. Toch wil Nederland er tijdens de top alvast op aandringen dat een eventueel importverbod op Russische olie via zee op exact dezelfde manier wordt uitgevoerd door alle havens in de Europese Unie. En als Hongarije nog Russische olie via de pijpleiding kan krijgen, mag die niet worden doorverkocht aan andere landen. Anders zou er bij het afronden van het sanctiepakket, naar verwachting in juni, een oneerlijk speelveld ontstaan.

Helemaal gerust is het kabinet toch niet op de olieboycot. Bronnen rond het kabinet zeggen te verwachten dat landen die olie via pijpleidingen krijgen, dat op de markt brengen en doorverkopen. Dat zou dan ten koste gaan van Rotterdam, en dat gevaar moet wel worden afgedekt.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie