Forum voor Democratie stapt uit Europese moederpartij

Europarlementariër Marcel De Graaff (FvD) kan zich niet meer vinden in de standpunten van de Europese fractie Identiteit en Democratie. De Graaff stapt uit de rechtse fractie en wil een nieuwe Europese fractie in het Parlement opzetten.

2 min. leestijd

(Bron foto: Europarl Multimedia)

Vorige week had de fractie Identiteit en Democratie (ID) al besloten De Graaff voor 3 maanden te schorsen vanwege zijn standpunten over de oorlog in Oekraïne en de NAVO. Voor De Graaff was dat blijkbaar de druppel die de emmer deed overlopen: “Ik stap uit de ID-groep. Hun poging mij de mond te snoeren is onverteerbaar. We moeten de oorlog met Rusland de-escaleren. Ik wil een nieuwe groep vormen die dit ondersteunt!”

De Graaff geeft aan dat die nieuwe fractie zou moeten focussen op de stopzetting van de sancties tegen Rusland, het respecteren van de autonomie van lidstaten en het tegengaan van verplichte vaccinaties. Daarnaast is De Graaff tegen het leveren van geld en wapens aan Oekraïne. Dat de ID-groep zich daar wel in kon vinden, noemt De Graaff een “extreem oorlogszuchtige positie”. De Graaff: “We moeten op constructieve wijze de dialoog aangaan bij dit conflict om vrede en welvaart te creëren. We voeren een oorlog die niet de onze is, maar onze burgers betalen wel de prijs.”

Identiteit en Democratie is de Europese moederpartij van onder meer Filip Dewinters Vlaams Belang en Marine Le Pens Rassemblement National. Ook Alternative für Deutschland maakt deel uit van de groep. Met haar 64 Europarlementariërs zet Identiteit en Democratie vooral in op thema’s zoals justitie en het afremmen van migratie. Daarnaast wil deze fractie dat vooral de lidstaten en niet Brussel het voor het zeggen hebben in Europa.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie