Finse vlag wordt gehesen bij NAVO-hoofdkwartier

Het is zover. Finland treedt vandaag toe tot de NAVO. Het heeft even geduurd, maar was ondanks de weerbarstigheid van Turkije toch de snelste toetreding tot de NAVO ooit.

2 min. leestijd
(Bron foto: NAVO)

Het is de snelste toetreding tot de NAVO ooit geweest. Finland wordt vandaag het 31ste lid van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie. De NAVO is een militair bondgenootschap waarin leden voor elkaar garant staan als ze door een ander land aangevallen worden.

Finland staat bekend om haar neutraliteit. Voor een lange tijd wilde het geen lid worden van de NAVO. Dat terwijl het een grens van 1300 kilometer deelt met Rusland en in het verleden ook met Rusland gevochten heeft. De invasie van Oekraïne bracht verandering in de houding van Finland.

Toetreding

Rusland zegt zich druk te maken over de uitbreiding van de NAVO. Door de jaren heen sloten steeds meer landen dichter bij Rusland zich aan bij de alliantie. Toen Oekraïne uitsprak zich aan te willen sluiten, reageerde Rusland fel. Rusland gebruikte de Oekraïense wens om zich aan te sluiten bij de NAVO als reden om het land binnen te vallen. Dat was voor Finland en Zweden reden genoeg om zich snel bij de alliantie aan te sluiten.

Ondanks de snelheid van de toetreding verliep het allesbehalve soepel. Finland en Zweden zouden zich samen bij de NAVO voegen, maar Hongarije en Turkije, ook lid van de NAVO, lieten ze in eerste instantie niet toe. Voor de toetreding van Finland is in ieder geval een akkoord bereikt. Zweden is nog geen lid. Turkije wil eerst toezeggingen over het uitleveren van gevluchte Koerden.

Harde klap

De toetreding van Finland tot de NAVO wordt gezien als een harde klap voor de Russische president Vladimir Poetin. De grens die Rusland nu deelt met NAVO-landen is nu met 1300 kilometer verlengd. Daarnaast is een deel van de Baltische zee dat Rusland verbindt met de Noordzee nu aan twee kanten verdedigd door NAVO-landen. Finland ten noorden en Estland ten zuiden. Het zou in een eventuele oorlog tussen de NAVO en Rusland betekenen dat Russische schepen amper nog de Baltische zee kunnen gebruiken.

Finland is geen kleine speler. Door de dreiging van Rusland is het land sterk gemilitariseerd en is er een dienstplicht. Daardoor kan het naast hun normale leger ook bijna een miljoen reservisten oproepen.

Op de hoogte blijven van allerlei ontwikkelingen op het vlak van defensie? Abonneer je op onze nieuwsbrief Veiligheid & Democratie

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie