Ezelsbruggetje voor de Brusselse bubbel

2 min. leestijd

 ‘4 + 6 = 10’. Een makkelijke rekensom, maar in Brussel kijken ze net anders naar deze drie cijfers. Deze eenvoudige som is een ezelsbruggetje om te onthouden wanneer de Raad van Ministers in Luxemburg vergadert, in plaats van in Brussel.

Aankomende maandag geeft de Eurogroep het startsein van een nieuwe vergadermaand in Luxemburg. In de maanden april, juni en dus oktober worden de vergadering van de Europese Raad daar gehouden. Deze rest van het jaar vinden de vergaderingen in Brussel plaats.

EU in Luxemburg

Dat de ministers naar Luxemburg afreizen komt voort uit de tijd van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS). In 1952 maakte de Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken Joseph Bech een lange nacht. Hij wilde dat de werkzaamheden van de Hoge Autoriteit in Luxemburg plaats zouden vinden.

Na achttien uur vergaderen lukte het hem om ervoor te zorgen dat Luxemburg de Hoge Autoriteit mocht zetelen. Dit bleef zo tot de jaren 60 toen uit fusies van de EGKS, de Europese Economische Gemeenschap (EEG) en Euratom de Europese Commissie voortkwam.

Niet vergeten

Nog altijd is Luxemburg een van de EU-hoofdsteden. Het Secretariaat-Generaal van het Europees Parlement is daar gevestigd en ook het Europese Hof van Justitie en de Europese Rekenkamer.

Het ziet er niet naar uit dat dit ezelsbruggetje snel vergeten kan worden en alle vergaderingen van de Raad in Brussel zullen plaatsvinden. De Luxemburgse regering zal hiermee moeten instemmen, iets wat ze onwaarschijnlijk zullen doen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie