Europese waarden centraal bij handel met India

Bij een handelsakkoord tussen India en de Europese Unie mogen de Europese waarden niet het onderspit delven. Die voorwaarde stelt de handelscommissie van het Europees Parlement vandaag.

3 min. leestijd

Een handelsverdrag met de Europese Unie gaat niet over één nacht ijs. Het is een proces dat vaak jaren in beslag neemt en waarin zo’n dertig hordes genomen moeten worden. De EU en India hebben het al eens eerder geprobeerd. In 2007 begonnen ook onderhandelingen, maar die strandden in 2013. De EU vond toen onder andere dat India de eigen markt te veel afschermde van concurrentie. Het liep ook mis op meningsverschillen over patentrecht en het recht van Indiërs om in de EU te werken.

Gezamenlijke raad

Een jaar geleden besloten de Europese regeringsleiders en India om het nog eens te proberen. In de tussentijd zat men niet stil: in 2018 liet de Europese Commissie in een ‘Indiastrategie’ al weten te willen werken aan nieuwe handelsafspraken met India. 

Afgelopen april maakten India en de EU bekend dat ze samen een Handels- en Technologieraad op gingen zetten om de samenwerking te intensiveren. Die raad kan worden gezien als een uitvoeringsorgaan van handelsafspraken die tussen de twee partijen worden gemaakt. De EU heeft een vergelijkbare raad met de Verenigde Staten. 

Europese waarden

Een handelsverdrag met India moet wel aansluiten op de Europese klimaatplannen en ‘Europese waarden’, zoals de rechtsstaat en gelijkheid. Tot die inzet kwamen de Europarlementariërs van de handelscommissie vandaag bijna eensgezind. Klimaatplannen zoals de Green Deal, de van Boer-tot-Bord-strategie en het Akkoord van Parijs moeten in een eventueel handelsverdrag worden opgenomen. 

India en de EU werken sinds 2016 al samen op klimaat, onder meer via het Clean Energy Partnership. De partijen wisselen via dat platform kennis uit over klimaatverandering, hernieuwbare energie en efficiënt omgaan met energie.

Handel met Rusland

De Europarlementariërs ‘betreuren’ dat India de Russische invasie in Oekraïne niet heeft veroordeeld, maar het is geen dealbreaker. India drijft nog handel met Rusland en kocht in april, na een bezoek van de Russische minister Lavrov, ook extra olie in.

Buitenlandminister Wopke Hoekstra zei daarover na een bezoek aan India: “Ik denk dat je niet naïef moet zijn over de positie van landen en dat ze die plotseling veranderen als ze een paar telefoontjes hebben gekregen uit een westerse hoofdstad of na een bezoek”. Maar, benadrukte hij ook, “Het is essentieel om met een land met het gewicht van India, de grootste democratie ter wereld, heel actief de dialoog te zoeken, om te kijken wat ons bindt.”

Het Nederlandse kabinet steunt de plannen voor een handelsverdrag tussen de Europese Unie en India.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie