Europese sancties nog lang niet af

2 min. leestijd

Het gaat nog wel even duren tot de Europese Unie het eens is over wat voor sancties er afgekondigd zullen worden als Rusland Oekraïne besluit binnen te vallen. Een vergadering van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken bracht vandaag geen doorbraak.

Minister Wopke Hoekstra zei na afloop tegen de Nederlandse pers dat de ministers de Europese Commissie de opdracht gegeven hebben om een pakket op te stellen. Wat hem betreft liggen alle opties op tafel. Hij verwacht dat de Commissie ‘snel met een stevig pakket komt’. Hoe snel snel is, kon hij niet zeggen.

Eensgezindheid

Volgens Hoekstra waren de ministers het eens dat het afkondigen van sancties niet afhangt van de vraag of Rusland overgaat tot een grootschalige invasie van Oekraïne of het laat bij speldenprikken. In beide gevallen zal de Europese Unie ‘forse sancties’ antwoorden. “Wat mij trof aan tafel was de eensgezindheid. Keer op keer hoorde ik collega’s zeggen dat de sancties fors moeten zijn”.

Hoekstra spreekt tegen dat er grote verdeeldheid is onder de Europese ministers over het afkondigen van sancties. Sterker nog, hij zegt: “Mijn indruk is dat er grote eensgezindheid is over een zeer significant pakket dat we eensgezind zullen uitdragen”. 

Hij geeft geen antwoord op de vraag of het niet in bedrijf nemen van de nieuwe gaspijpleiding North Stream 2 in het pakket zit dat de Commissie nu opstelt. Datzelfde geldt voor het mogelijk blokkeren van de toegang tot het internationale betalingssysteem Swift. Hoekstra: “Als ik de potentiële puzzelstukjes één voor één behandel, dan doet dat het proces geen goed”.

Evacueren

Nederland geeft het Nederlandse ambassadepersoneel en hun familieleden in Kiev toestemming om vrijwillig het land te verlaten als zij dat zouden willen. Voor een gedwongen evacuatie is het nu nog te vroeg, zei de minister. 

Volgens Hoekstra was er in de aanloop naar de chaotische evacuatie van Nederlands personeel uit Afghanistan sprake van een dilemma: “Je wil niet te vroeg weg, maar het moet ook veilig zijn voor de mensen om er te werken”. Daar komt bij dat van het terughalen van ambassadepersoneel ook een ongewenst signaal uit kan gaan: “Dan draag je er juist aan bij dat het extra zorgelijk wordt”.

Nederlanders die nu in Oekraïne zijn roept hij op om goed het nieuws in de gaten te houden. En om zich af te vragen of er noodzaak is om er te zijn. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie