Europese Rekenkamer: ‘Commissie kan niet controleren of coronaherstelfondsen goed gebruikt zijn’

Er is veel geld mee gemoeid. Dat coronaherstelfonds. Maar kan de Europese Commissie controleren of het wel juist gebruikt wordt? ‘Niet goed genoeg’, zegt de Europese Rekenkamer.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De Europese Commissie kan volgens de Europese Rekenkamer niet controleren of fondsen voor het economisch en maatschappelijk herstel na COVID-19 goed gebruikt zijn. De Rekenkamer roept de Commissie op daar verandering in te brengen.

De Recovery and Resilience Facility (RRF), of de coronaherstelfondsen, moest ervoor zorgen dat de economie weer op gang zou komen na de lockdowns door de coronacrisis. In totaal is er zo’n 724 miljard euro mee gemoeid. Lidstaten konden plannen aanleveren bij de Europese Commissie om weer een draai aan de economie te geven. Bij goedkeuring zouden lidstaten stapsgewijs geld uit het potje krijgen.

Niet te controleren

De komende jaren wil de Commissie onderzoeken of elke lidstaat wel goede controles heeft uitgevoerd. Is dat niet zo dan is de Commissie bevoegd om bedragen terug te vorderen. Echter, doordat de Commissie niet weet op welke manier lidstaten checken of plannen aan de regels voldoen, heeft de Commissie volgens de rekenkamer te weinig informatie om goed onderzoek te doen.

Daarnaast heeft de Commissie volgens de Rekenkamer niet goed vastgelegd wat er moet gebeuren als geld teruggevorderd moet worden. Ook heeft de Commissie pas halverwege de looptijd van het fonds vastgesteld welk bedrag teruggevorderd kan worden.

Bijna 5 miljard

Het fonds bedraagt zo’n 385 miljard euro aan leningen en 338 miljard aan subsidies. Spanje
en Italië zijn de grootste ontvangers van de subsidies: zij ontvingen samen 43 procent van de middelen uit de coronaherstelfondsen. Nederland krijgt bijna 5 miljard euro uit het fonds.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie