Europese redactiekamer opent deuren in Brussel. Is Nederland daarbij?

Vandaag opent een groep persbureaus uit verschillende EU-lidstaten een Europese redactie in Brussel, onder de naam ‘The European Newsroom’ (ENR). Ook het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) speelt daar een rol in.

2 min. leestijd
Newspapers and Laptop. Different Concepts for News – Social Network or Traditional Tabloid Journals. Data Sources – Electronic Screen of Computer or Paper Pages of Magazines, Internet or Papers

Correspondenten van maar liefst achttien persbureaus uit alle hoeken van Europa zijn naar Brussel gekomen om met elkaar samen te werken aan grensoverschrijdende verhalen en om informatie met elkaar uit te wisselen. De Europese Commissie heeft 1,76 miljoen euro uitgetrokken met als doel het bieden van een “meertalig en pan-Europees perspectief op Europese aangelegenheden.”

ANP achter de schermen

De Europese redactiekamer opent zijn deuren in het gebouw van het Belgische persbureau Belga, dat zelf ook meewerkt aan het project. Het Nederlandse persbureau ANP is op dit moment geen volledig deelnemend persbureau, maar ondersteunt het initiatief als waarnemend partner. Dat laat de hoofdredacteur Freek Staps weten. “Dat houdt in dat we de de doelstellingen van ‘The European Newsroom’ steunen en bijvoorbeeld ook redactioneel gebruik mogen maken van journalistiek werk en evenementen mogen bijwonen.”

Het Nederlandse persbureau is blij met het nieuwe initiatief voor Europees nieuws. “We geloven in de kracht van sterke persbureaus die hun journalistieke publiek voorzien van nieuws over Europa en we dragen daar graag aan bij,” vertelde Staps. Het ANP staat als waarnemend partner nog niet op de website van ‘The European Newsroom’, maar volgens Staps heeft dat geen prioriteit. “De publieke erkenning zoeken we niet hoor. Ons persbureau heeft een rol op de achtergrond en als alle Nederlandse redacties geholpen zijn met ons werk, is dat meer dan genoeg.”

Staps sluit een mogelijk grotere rol van het ANP bij ‘The European Newsroom’ in de toekomst niet uit: “Mogelijk wordt die rol in 2023 nog groter, want als ‘The European Newsroom’ succesvol is willen daar natuurlijk graag bijhoren” aldus de hoofdredacteur.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie