Europese rechter geeft Onlyfans tik op de billen

Het Europees Hof heeft geoordeeld dat online platforms btw moeten betalen over al hun inkomsten.

2 min. leestijd
(Bron foto: Istock)

Met meer dan 170 miljoen gebruikers en 1.5 miljoen ‘content creators’ is Onlyfans één van de snelst groeiende sociale media ter wereld. Ook in Nederland is Onlyfans populairder dan ooit tevoren.

Door pikante foto’s of filmpjes van zichzelf te verkopen aan abonnees, verdienden die contentontwerpers samen al zo’n 2 miljard euro op het platform. Wanneer er bedragen van deze orde mee gemoeid zijn, volgt de schatkist dit erotische fenomeen natuurlijk ook met de nodige interesse. En dat kan al eens voor gesteggel zorgen. 

Macht

Wanneer je een abonnement afsluit op je favoriete Onlyfans-ontwerper, ontvangt die tachtig procent van dat bedrag. De rest gaat naar het bedrijf. Onlyfans zag daarom enkel die twintig procent als omzet waarover het btw moet betalen. 

Maar in die redenering gaat de Europese rechter niet mee. Een Europese btw-richtlijn stelt immers dat wie zich als tussenpersoon opstelt bij het leveren van diensten, daar zelf de volledige btw over moet betalen. Omdat Onlyfans het geld ontvangt via zijn eigen betaalsysteem en vervolgens het deel voor de contentontwerpers op hun rekening stort, kan het als zo’n tussenleverancier gezien worden.

Uitzondering

Het bedrijf probeerde hier nog onderuit te komen door beroep te doen op een uitzondering. Zouden de contentontwerpers zelf bepalen hoeveel hun abonnement kost wanneer ze hun ‘diensten’ aanbieden en hoe de handelstransactie verloopt, zou Onlyfans niet als zo’n tussenpersoon gezien worden.

Maar de Europese rechter oordeelt dat Onlyfans als uitbater van het online platform te veel indirecte macht heeft om te stellen dat de contentontwerpers deze keuzes volledig vrij kunnen maken.

Brexit

Opvallend: Onlyfans is eigendom van een Brits bedrijf en betaalt dus ook btw in het Verenigd Koninkrijk. Omdat een Britse rechter de zaak doorverwees naar het Europees Hof in Luxemburg voordat de Brexit was afgerond, is het toch nog de Europese rechter die hier een uitspraak over doet.