Europese en Oekraïense parlementsleden halen banden aan

1 min. leestijd
(Bron foto: Europees Parlement)

Vertegenwoordigers van het Europees Parlement en het Oekraïense parlement kwamen woensdag samen. Ze bespraken het Oekraïense toetredingsproces tot de EU en de oorlog die op dit moment in Oekraïne raast.

Volgens de voorzitter van het Europees Parlement Roberta Metsola is de samenwerking tussen de twee parlementen nodig om het proces van Oekraïense toetreding zo goed mogelijk te laten verlopen. Ze hoopt dat de toetredingsgesprekken dit jaar al van start kunnen gaan.

Oorlog

Oekraïne werd in februari vorig jaar binnengevallen door Rusland. In de jaren daarvoor veranderde het Oost-Europese land van houding. Terwijl het voorheen vooral gefocust was op betrekkingen met Rusland, kwam de bevolking in opstand en wilde het dichter bij de EU komen. Het leidde tot gevechten in het oosten van Oekraïne en de annexatie van de Krim door Rusland in het zuiden. De inval in februari vergrootte de wens aan beide kanten om Oekraïne EU-lid te maken.

Wederopbouw

Tijdens de vergadering verklaarden Europarlementariërs opnieuw achter Oekraïne te staan. Ook willen ze dat bij de wederopbouw van Oekraïne hervormingen plaatsvinden die het land helpen lid te worden van de EU. Denk daarbij aan corruptiemaatregelen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie