Europese Commissie: 500 miljoen voor Europese defensie-industrie

De EU moet meer munitie gaan produceren. Deels om de eigen voorraden op peil te houden maar vooral om Oekraïne te helpen. 500 miljoen wil de Europese Commissie hiervoor reserveren.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De Europese Commissie wil 500 miljoen euro opzij zetten om de productie van munitie in de Europese Unie op te schalen. Dat is nodig om Oekraïne, dat in oorlog is met Rusland, van artillerie, munitie en raketten te blijven voorzien.

Munitietekort

Lidstaten bereikten onlangs een overeenkomst over het leveren van wapens en munitie aan Oekraïne. Het land verschoot meer munitie dan de NAVO aan kon leveren. Lidstaten besloten 1 miljard euro opzij te leggen om landen die munitie aan Oekraïne doneren te compenseren en nog eens 1 miljard te gebruiken om nieuwe munitie te kopen.

Defensie-industrie

Met de 500 miljoen die de Commissie nu opzijlegt, wil ze vooral de Europese defensie-industrie helpen. Zo wil de Commissie de productiecapaciteit vergroten, maar ook een beter inzicht krijgen waar de knelpunten liggen. Een fabriek kan bijvoorbeeld wel genoeg productielijnen en personeel hebben, maar als het niet genoeg grondstoffen krijgt, kan er alsnog niet geproduceerd worden. De EU moet daar van tevoren een beeld van hebben en een oplossing bieden.

“Hiermee kunnen we meer munitie leveren voor Oekraïne om haar burgers te beschermen en Europese defensie te versterken”, zegt Commissievoorzitter Ursula von der Leyen.

Budget

De 500 miljoen komt uit al bestaande Europese budgetten. Voornamelijk uit het Europese Defensiefonds waar voor de periode 2021 tot 2027 bijna 8 miljard euro in zit.

Het voorstel van de Europese Commissie moet nog goedgekeurd worden door de EU-lidstaten en het Europees Parlement. De Commissie is ervan overtuigd vaart te kunnen maken met de wetgeving en hoopt dat de wet voor de zomer volledig afgerond is.

Mooi idee
Eerste reacties
Strak plan
Schiettent
Chefsache
Nieuwe wet

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie