Europees Parlement wil meer geld voor uitdagingen van nu

Het Europees Parlement heeft haar oordeel geveld over de plannen van de Europese Commissie voor het volgend Meerjarig Financieel Kader (MFK), de lange termijn begroting van 2028 tot 2034. De huidige begroting is niet groot genoeg om hedendaagse uitdagingen het hoofd te bieden, besloot het Europees Parlement in meerderheid. Maar veel Europarlementariërs, waaronder veel Nederlanders onthielden zich van stemming.

2 min. leestijd
Oude middeleeuwse vesting (Golubac), Servië (Bron foto: iStock)

De volgende Europese meerjarenbegroting moet beter voldoen aan de wensen van Europese burgers van het Europees Parlement. De Europese begroting zat altijd rond de 1 procent van wat we samen in Europa verdienen. Maar dat is niet voldoende, volgens het Europees Parlement om uitdagingen als de oorlog in Oekraïne, economische problemen, concurrentievermogen en klimaatverandering aan te pakken.

De plannen kregen de steun van 317 Europarlementariërs, 206 stemden tegen en 123 onthielden zich van stemming. Een van de onthouders is BBB-Europarlementariër Sander Smit. “We zijn op zich blij dat het Parlement steun voor platteland, landbouw, visserij en regio’s niet wil afbouwen, maar de luide eis om extra EU-belastingen is voor ons onaanvaardbaar”, stelt Smit. “Eerst moet de EU haar financiële huishoudboekje fatsoenlijk op orde brengen, zeker gezien de vernietigende kritiek van de Rekenkamer op onder meer het coronaherstelfonds.”

Van de overige Nederlandse Europarlementariërs stemden alleen de PvdA en D66 voor, de PVV en NSC stemden tegen en de overige Nederlanders, van CDA, Volt, GroenLinks en de VVD onthielden zich – net als BBB dus – van stemming.

De doelen

De Europese Commissie kwam met een opzet om de nieuwe Europese begroting te organiseren met nationale doelen en mijlpalen voor ieder EU-land. Naar voorbeeld van het Coronaherstelfonds. Het Europees Parlement is hier fel op tegen. Ze willen juist een gestructureerd en transparant plan op Europees niveau, waar ook regionale en lokale overheden betrokken bij zijn.

Concurrentievermogen en veiligheid staan bovenaan, waarbij landbouw en cohesie een ondersteunde rol spelen. Deze doelen moeten alleen niet in de weg staan van uitgaven voor sociale en milieuprogramma’s.

Het Europees Parlement wil dat het nieuwe MFK simpeler en meer flexibel wordt. Simpeler in de vorm van minder bureaucratie en meer transparantie. Meer flexibel zodat er beter kan worden ingespeeld op uitzonderlijke situaties voor ieder beleidsgebied. Bijvoorbeeld op gebeid van defensie, mocht er drastische bijsturing nodig zijn.

Schulden

Daarbij komt ook het probleem van schuldaflossing en gezamenlijk lenen aan bod. Voor het financieren van het Coronaherstelfonds heeft de Europese Commissie geld geleend. De terugbetaling van deze leningen moet geen risico vormen voor andere EU prioriteiten, stelt het Parlement. Het Europees Parlement vraagt daarom om een duidelijke splitsing tussen uitgaven voor schuldaflossing en beleidsprogramma’s. Extra gezamenlijke leningen moeten alleen ingezet worden bij uitzonderlijke situaties. Ook moet de Europese Commissie op zoek naar nieuwe en meer eigen middelen om de begroting uit te breiden.