Europees Parlement versterkt banden met Wit-Russische democratische krachten

1 min. leestijd
Metsola (links) met Tsikhanouskaya (rechts) (bron foto: Europees Parlement)

De voorzitter van het Europees Parlement Roberta Metsola ontmoette het hoofd van het ‘Verenigd Overgangskabinet Wit-Rusland’, Svetlana Tichanovskaja. Samen hebben ze een verklaring ondertekend waarin staat dat het Parlement intensiever gaat samenwerken met de democratische krachten van Wit-Rusland.

Het land staat momenteel onder het bewind van Loekasjenko en wordt ook wel de ‘laatste dictatuur van Europa’ genoemd. De afgelopen verkiezingen worden niet erkend als vrij en eerlijk verlopen door veel landen. “De EU, samen met Nederland, kan de uitslag van deze verkiezingen niet erkennen.” Zei Mark Rutte toen. De premier heeft meerdere keren Svetlana Tichanovskaja ontmoet. “Ik hoop dat dat ooit in Minsk zal zijn.” Zei hij over bezoek aan Tichanovskaja.

Het Verenigd Overgangskabinet Wit-Rusland is ontstaan na de Russische inval van Oekraïne. Het is opgericht door Svetlana Tichanovskaja. Zij was tijdens de vorige Wit-Russische verkiezingen de belangrijkste oppositiekandidaat, nadat haar echtgenoot Sergei Tichanovski eerder oppositiekandidaat, werd gearresteerd door de Wit-Russische autoriteiten. Na de verkiezingen is ze het land uit gevlucht en werkt ze vanuit Polen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie