We gooien te veel spullen weg die nog te repareren zijn. In de EU belandt er jaarlijks zo’n 35 miljoen ton defecte spullen in de prullenbak. Spullen die nog prima te repareren waren. Tegelijk was reparatie voor de consument erg duur geweest. Het totale prijskaartje: 12 miljoen euro.
Het Europese recht op reparatie moet daar verandering in brengen. Fabrikanten worden verplicht om vaker ervoor te kiezen het product te repareren als het stuk is.
“Reparatie moet makkelijker en goedkoper worden. Dat is ook beter voor onze aarde”, vat VVD-Europarlementariër Catharina Rinzema het samen. “Nederlanders en consumenten in de hele EU moeten erop kunnen vertrouwen dat wij hun leven makkelijker en veiliger maken. Deze wet is daar een goed voorbeeld van.”
Extra garantie
Concreet is het de bedoeling dat tal van verkopers, wanneer een product stukgaat binnen de garantieperiode, verplicht voor reparatie kiezen als dat goedkoper is of even duur als een nieuw product aanbieden. Wanneer reparatie praktisch niet haalbaar is of onhandig voor de klant, kan de verkoper toch een nieuw product aanbieden. Daarbij gaat het over producenten van onder meer smartphones, wasmachines, stofzuigers en vaatwassers.
Abonneer je nu op de nieuwsbrief Klimaat & Energie
Ook moeten fabrikanten buiten de garantieperiode de mogelijkheid tot reparatie aanbieden, tegen een redelijke prijs en binnen een redelijk termijn. Bovendien moeten reserve-onderdelen en handleidingen toegankelijk zijn. Zo kan de consument zelf of met de hulp van een onafhankelijke reparateur aan de slag. Na reparatie bij de fabrikant krijgt de consument ook een jaar extra garantie. Verder moeten fabrikanten helder aangeven op hun website hoeveel het kost om hun product te laten herstellen.
“Te bizar voor woorden”
Ook Kim van Sparrentak (GroenLinks) reageert tevreden: “Telefoons en andere producten worden vaak zo gemaakt dat ze moeilijk te herstellen zijn. En als het al kan, is het vaak goedkoper om een nieuwe te kopen dan ze te laten repareren. Dat is te bizar voor woorden.”
“Met deze wet zetten we een belangrijke stap om onze wegwerpsamenleving te repareren. Deze wet maakt repareren de standaard zodat multinationals zoals Apple niet langer de levensduur van onze producten bepalen”, aldus van Sparrentak.
Meer over deze zes fases het Europese besluitvormingsproces lees je hier.