Europarlementariërs boos omdat Eric van der Burg niet naar Brussel komt

Tineke Strik (GroenLinks) en Thijs Reuten (PvdA) zijn er niet over te spreken dat staatssecretaris van Asiel en Migratie Eric van der Burg (VVD) het Europees Parlement niet te woord wil staan over de Nederlandse asieldeal.

2 min. leestijd

De Nederlandse asieldeal is in strijd met de Europese regels over asielopvang en gezinshereniging. Prima aanleiding om de staatssecretaris uit te nodigen voor een pittig gesprek met het Europees Parlement, dacht Europarlementariër Tineke Strik (GroenLinks) in september. In de tussentijd heeft het Parlement van der Burg meerdere herinneringen gestuurd, maar die had vooralsnog geen zin om te antwoorden. 

Wanneer gevraagd wordt om een stand van zaken, verwijst de woordvoerder van de staatssecretaris naar de verklaring die hij destijds in de Tweede Kamer gaf. “Ik ga dus niet naar Brussel”, zei de staatssecretaris toen. “Ik leg aan de Tweede Kamer verantwoording af, niet aan het Europees Parlement. Daar hebben ze Eurocommissarissen voor.”

Kortzichtig

Maar dat vindt Europarlementariër Strik te kortzichtig. “Dit soort schendingen van de Europese asielregels raken de EU als geheel. Nederland moet hier in het democratische hart van Europa verantwoording over afleggen”, vertelt ze. “Het feit dat er nog altijd radiostilte vanuit Den Haag heerst, wekt de indruk dat Nederland er geen enkel probleem mee heeft om EU-verplichtingen aan zijn laars te lappen. Dat is een klap in het gezicht van het Parlement.”

Ook PvdA-Europarlementariër Thijs Reuten kan zich daarin vinden: “De Europese asielafspraken zijn een wettelijke verplichting, geen keuzemenu. Het is daarom belangrijk om de juiste oplossing voor deze problemen niet alleen in de Tweede Kamer te bespreken, maar ook in het Europees Parlement.” Reuten hekelt daarnaast het feit dat de misstanden in Ter Apel nog altijd voortduren. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie