Europarlementariër Bart Groothuis (VVD) wil gezamenlijke actie tegen Russische desinformatie

Russische desinformatie over de oorlog in Oekraïne lijkt grip te krijgen in andere delen van de wereld. Daar moet iets aan gedaan worden vindt VVD-Europarlementariër Bart Groothuis.

2 min. leestijd
(Bron foto: Bart Groothuis)

VVD-Europarlementariër Bart Groothuis wil dat de Europese Unie Oekraïne gerichter gaat helpen in de strijd tegen Russische hybride agressie en manipulatie. Dat zegt hij na een bezoek aan Kiev samen met ander leden van het Europees Parlement.

Zes leden die zich in het Europees Parlement bezighouden met buitenlandse inmenging bezochten de hoofdstad van Oekraïne om met hun tegenhangers te spreken. Zo spraken ze onder meer met de Oekraïense ministers van Cultuur en Energie maar ook met experts op het gebied van cyber, desinformatie en ongewenste beïnvloeding.

Meer doen tegen desinformatie

“Poetin verspreidt op grote schaal desinformatie. Niet alleen in Europa, maar in de hele wereld. We moeten niet onderschatten hoe Russische desinformatie en propaganda invloed heeft op de rest van de wereld”, zegt Groothuis. Hij doelt daarmee op landen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika, waar Poetin sympathie lijkt te winnen.

Volgens Groothuis moeten de krachten gebundeld worden. En daar vindt hij dat Europa een belangrijke rol in kan spelen. Zo zouden Europarlementariërs volgens hem met Oekraïense collega’s naar landen kunnen reizen waar de steun voor Oekraïne onder druk staat. Ook zouden Europese diplomaten hun best moeten doen het Oekraïense verhaal te vertellen omdat Oekraïne niet over de hele wereld diplomatieke dekking heeft.

De Franse voorzitter van de delegatie, Raphaël Glucksmann, is het eens met Groothuis. “We moeten de handen ineen slaan om wereldwijd het gevecht aan te gaan tegen Russische desinformatie, die versterkt wordt door landen als China.

Munitie

Ook de productie van munitie voor Oekraïne moet volgens Groothuis opgeschroefd worden. “Europa moet overschakelen op een oorlogseconomie”, zegt hij. Net als met Pfizer en Moderna zullen we in gesprek moeten over licenties en het op grote schaal produceren van munitie. Het is een uitputtingsoorlog, die Oekraïne kan winnen als we nu overschakelen op die oorlogseconomie.”

Dit weekend kwam Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen met een plan om de leveringen een versnelling hoger te schakelen: gezamenlijk als EU munitie gaan inkopen. De voordelen van gezamenlijke inkoop zijn duidelijk volgens haar. “Door op voorhand grootschalige aankoopovereenkomsten met de defensie-industrie te sluiten, geven we hen de mogelijkheid om te investeren in snellere productielijnen. Zo kunnen zij meer leveren.” Bovendien zouden gezamenlijke aankopen ook efficiënter zijn dan dat elk voor zich bestellingen zou plaatsen.