Boekentips: Europa onder de parasol – spannend inkijkje in Booking.com

Zomerse leestips van redacteur Bijou van der Borst.

2 min. leestijd
Amsterdam, The Netherlands – September 17, 2015: Rembrant monument in front of booking.com headquaters in famous Rembrant park in Amsterdam

Het achtste leven’ van Nino Haratschwili

Al zo vaak is ‘Het achtste leven’ van Nino Haratischwili aangeraden in de boekenrubrieken. Toch doe ik het nogmaals om de twijfelaars, die opzien tegen een dik boek, over te halen. Begin er gewoon aan! Ook al zijn het 1280 pagina’s, het familiepos is de moeite waard. Dit verhaal over acht levens van één Georgische familie begint in een kleine stad tussen Georgië en Azerbeidzjan. Eerst ontmoeten we Stasia, daarna al haar kinderen en kleinkinderen. Het boek behandelt verschillende tijdperken en personages lopen tegen allerhande problemen aan, verbonden met de geschiedenis.

Het boek verveelt nooit. Zo werkt de pro-Russische zoon Kosja voor de KGB terwijl zijn zus Kitty een relatie krijgt met een anti-communist. Het contact en de strubbelingen van de familieleden zijn herkenbaar, ook al spelen ze tijdens de rode twintigste eeuw in Europa. Door de oorlog in Oekraïne is dit boek weer helemaal actueel. Het boek leert je veel over de geschiedenis van de Oost-Europese landen en helpt je het conflict dat er nu speelt beter te begrijpen.

De Machine van Stijn Bronzwaer’ van Joris Kooiman en Merijn Rengers

Ik ben in de ban van het boek over Booking.com. Een spannend boek dat een leerzaam inkijkje geeft in een van de rijkste en succesvolste internetbedrijven van Europa. Op de eerste bladzijde valt te lezer al binnen op een extravagant feest met een vrouw in een witte prinsessenjurk en mannen met fakkels. Vervolgens ontdek je hoe het bedrijf een weergaloze online geldmachine bouwde. Met dit knappe staaltje onderzoeksjournalistiek wonnen de auteurs onlangs een Loep, de prijs voor onderzoeksjournalistiek.

Maar de slotconclusie over de geldmachine is nog niet geschreven. Volgens de Italiaanse opsporingsdienst van de Belastingdienst (FIOD) zou het Nederlandse bedrijf tussen 2013 en 2019 ongeveer 700 miljoen euro hebben verdiend op ruim 800.000 transacties. Daarop zou geen btw zijn betaald. De vraag is nu: gaat de Europese Unie regelgeving maken voor dit soort internetbedrijven?