Eurobiljetten krijgen nieuw uiterlijk

2 min. leestijd

Na dik 20 jaar is het volgens Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank, tijd om het uiterlijk van de eurobiljetten te herzien. Ze wil dat de biljetten representatief worden voor Europeanen van alle leeftijden en achtergronden.

Het duurt wel nog even voordat je het nieuwe eurobankbiljet in je portemonnee hebt. De Europese Centrale Bank (ECB) zal tegen 2024 het nieuwe ontwerp kiezen, maar voorafgaand mogen mensen uit alle eurolanden meedenken. Met focusgroepen wordt er gekeken hoe zij vinden dat de nieuwe biljetten eruit moeten komen te zien.

Tijdperken en stijlen

De huidige eurobiljetten hebben als thema ‘tijdperken en stijlen’. Het thema wordt weergegeven door ramen, poorten en bruggen en symboliseert de communicatie tussen Europese burgers. De architectuur komt uit verschillende tijdperken, maar vertegenwoordigen geen specifieke plaats of monument in Europa.

“Ze zijn een tastbaar en zichtbaar symbool dat we in Europa samen staan, vooral in tijden van crisis, en er is nog steeds veel vraag naar,” zegt Lagarde in een persbericht.

Van kunstkenners tot archeologen

Een door de Europese bank opgerichte adviesgroep zal een selectie maken van nieuwe thema’s. Uit elk land van de eurozone neemt één expert deel aan deze adviesgroep, van kunstkenners tot archeologen.

Voor Nederland neemt Alice Twemlow deel. Ze is bijzonder hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en geeft les aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag.

Ontwerpwedstrijd

Als het nieuwe thema is gekozen wordt er een ontwerpwedstrijd voor de nieuwe bankbiljetten georganiseerd, waarbij ook het publiek kan meebeslissen over de inzendingen.

De Raad van Bestuur van de in Frankfurt gevestigde bank zal een definitief besluit nemen en bepalen wanneer de nieuwe bankbiljetten in omloop kunnen worden gebracht.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie